Grošelj: Izborne nepravilnosti su ovog puta bila otvorene i brutalne

Klemen Grošelj, šef misije Evropskog parlamenta koja je posmatrala glasanje u Srbiji, ocenio je da ovi izbori nisu bili izbori u skladu sa standardima i kopenhagenskim kriterijumima za članstvo neke zemje u Evropskoj uniji (EU).

“Pitanje izbora je jedno od najfundametalnijih pitanja u procesu pregovora za članstvo u EU. Tako da je to dosta jasno. Neće biti zatvaranja pregovora, dok ti standardi ne budu dosegnuti”, rekao je Grošelj u intervjuu za list Nova.

On je ukazao da u prošlosti posmatrači nisu videli stvari kakve su videli na ovim izborima i da je atmosfera izbora bila drugačija, čak i u odnosu na prošlu godinu.

“Ovih primera koje sam naveo, oko ubacivanja glasačkih listića u kutije i svega ostalog što se događalo, nije bilo. Sad je sve to bilo toliko otvoreno. Posmatrači su to sad videli. Znate, ako neki stranac to priimeti, a neki su bili prvi put u Srbiji, to znači da je sve to bilo dosta otvoreno, neskriveno”, rekao je Grošelj.

Kako je istakao, to je ono što razlikuje ove izbore od izbora ranijih godina.

“Ne kažem da su u prošlosti stvari bile bolje, ali su bile sofisticiranije. Sad je to bilo otvoreno, brutalno”, ocenio je Grošelj.

OCD: Izbori nisu bili pošteni

Izbori koji su održani ne mogu se oceniti kao pošteni, a ni kao slobodni u odnosu na određeni broj građana, pa ne mogu održavati stvarnu volju građana Srbije, što posledično podriva legitimitet institucija koje bi se na osnovu rezultata tih izbora formirale i svih budućih odluka koje bi one donosile, saopštilo je danas 20 nevladinih organizacija iz Srbije.

Organizacije civilnog društva naglasile su da su ozbiljne neregularnosti, zloupotrebe, kršenje izbornih prava i materijali koji su dospeli u javnost potpuno delegitimizovale izbore.

Kako se navodi, međunarodni posmatrači zajedničke misije OEBS i ODIHR u kojima su se nalazili i predstavnici Evropskog parlamenta i Saveta Evrope ukazali su na neregularnosti tokom kampanje koje se ogledaju u zloupotrebi javnih sredstava i medija sa nacionalnom frekvencijom, apsolutnoj medijskoj dominaciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića i napadima na novinare i organizacije civilnog društva.

„Oni su i na sam dan glasanja uočili primere nedopustivog grupnog glasanja, pritiske na birače i kupovinu glasova, falsifikovane glasačke listiće u kutijama i primere takozvanih fantomskih birača. Iako izbori u jednom demokratskom društvu predstavljaju mehanizam kroz koji građani suverenost prenose na svoje predstavnike u republičkim i lokalnim parlamentima, izbornim postupkom obeleženim i gore navedenim nepravilnostima se jedino može zaključiti da je građanska suverenost u Srbiji ukradena od građana“, ocenili su potpisnici.

Saopštenje su potpisale organizacije ASTRA, Atina NVO, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za dostojanstven rad, Centar za kulturnu dekomntaminaciju CZKD, Centar za savremene politike, Centar za pravosudna istraživanja Cepris, CRTA, Evropski pokret u Srbiji, FemPlatz, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S, Novi optimizam, PIN (Mreža psihosocijalnih inovacija), Slavko Ćuruvija Fondacija, SOS Ženski centar i Udruženje žena Peščanik.

Izvor :
Beta, FoNet, Kim