Grčka domaćin liderima Zapadnog Balkana i EU

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis ugostiće u naredna dva dana lidere zemalja Zapadnog Balkana, ali i zvaničnike Evropske unije Ursulu fon der Lajen i Šarla Mišela, a u ponedeljak uveče organizovaće neformalnu večeru povodom 20 godina od Samita EU – Zapadni Balkan i usvajanja Solunske deklaracije, objavio je njegov kabinet.

U saopštenju na sajtu vlade Grčke navodi se da će Micotakis imati sastanak sa predsednicom Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, premijerom Rumunije Jonom-Marselom Čolakuom, kao i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Narednog dana, u utorak Micotakis će razgovarati sa predsednicom Moldavije Majom Sandu, predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, navodi se u agendi premijera.

Srbiju će na ovom skupu predstavljati predsednik Aleksandar Vučić koji je ranije danas u Budipmešti izjavio kako ne zna zašto je pozvan na sastanak u Grčkoj.

„Čak i da znam, ne bih o tome pričao. Čak i ako znam, ne mogu da govorim o tome“, rekao je on.

Dačić u ime Srbije na Bledu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je jedini od političara iz Srbije koji je potvrdio učešće na Bledskom strateškom forumu, koji će biti održan 28. i 29. avgusta, objavljeno je na sajtu organizatora.

Prema objavi na sajtu foruma, pored predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, dvodnevnom skupu prisustvovaće predsednice Grčke i Moldavije, Katerina Sakelaropulu i Maja Sandu.

Kada je reč o premijerima iz regiona, prisustvo su potvrdili premijer Crne Gore Dritan Abazović, premijer Bugarske Nikolaj Denkov, Slovenije Robert Golob, predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova Aljbin Kurti, Hrvatske Andrej Plenković, predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine Bojana Krišto i premijer Albanije Edi Rama.

Izvor :
FoNet, Kim