Gradonačelnik Zvečana: Za sada neću podneti ostavku, nema zahteva Vlade i međunarodne zajednice

Gradonačelnik opštine Zvečan, Iljir Peci rekao je da za sada neće podneti ostavku.

On u intervjuu za KosovaPress kaže da još uvek nije dobio nijedan zvaničan zahtev za podnošenje ostavke ni od Vlade, ni od međunarodne zajednice, pa kaže da je rano govoriti o tome.

Prema njegovim rečima, događaj od 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu bio je teroristički napad koji je organizovala Srbija i treba da ga osudi međunarodna zajednica.

„Bio je to teroristički napad koji je organizovala Srbija… Bio je to veoma težak dan za mene kao gradonačelnika, ali i za sve građane Republike Kosovo. Međutim, zahvaljujući policiji, sve se dobro završilo tog dana i sada je situacija mirnija i situacija se malo stabilizovala u opštini Zvečan. Ovako veliku organizaciju napala je policija u svojoj zemlji, definitivno da (Srbiju treba da osudi međunarodna zajednica). Trenutno ne (neću podneti ostavku), ali da vidimo Mi još uvek nismo dobili ništa zvanično za ostavku, ni od Vlade Republike Kosovo, ni od međunarodne zajednice. Dok ne dobijemo nešto zvanično, rano je da dajemo mišljenje o ovome“, rekao je on.

Peci, koji je nastavio da obavlja funkciju gradonačelnika skoro pet meseci iz alternativne kancelarije, rekao je da do sada nije bilo poseta vladinih zvaničnika, iako priznaje da komunicira putem mejla i telefona, uglavnom sa Ministrom za lokalnu samoupravu, Eljbertom Krasnićijem.

Međutim, Peci, koji dolazi iz redova Demokratske partije Kosova, saopštio je da nisu izostale posete predsednika PDK, Memljija Krasnićija i drugih članova stranke, od kojih je takođe dobijao savete i sugestije.

On navodi da nije siguran da li će ostati do kraja mandata gradonačelnika, pošto je, kako je rekao, sve na severu vezano za političke prilike.

Peci govori i o povećanom interesovanju Srba u Zvečanu za opremanjem ličnim dokumentima, koji usluge traže u improvizovanom opštinskom objektu.

„Postoji veliko interesovanje Srba, znači svakodnevno dolaze po dokumentaciju. Uvek im se uruči potrebna dokumentacija i broj zainteresovanih je mnogo veći nego prvih dana“, rekao je Peci.

Inače, dok gradonačelnik Severne Mitrovice, Erden Atić, obavlja svoje dužnosti iz opštinskog objekta u Severnoj Mitrovici, a Ljuljzim Hetemi, koji vodi Leposavić, boravi u opštini duže od četiri meseca, Iljir Peci i predsednik opštine Zubin Potolu, Izmir Zećiri, obavljaju zadatke iz alternativnih prostorija.

Izvor :
KosovaPres, Klan Kosova, Kim