Gradonačelnik Pljevalja odbio učešće na sajmu u Prištini jer ne priznaje državu Kosovo

Predsednik severne crnogorske оpštine Pljevlja Dario Vraneš odbio je učešće na Međunarodnom turističkom sajmu u Prištini, koji se uz podršku Vlade Kosova, održava od 16. do 17. aprila jer, kako je rekao, ne priznaje Kosovo kao državu.

„Takozvana država Kosovo ne postoji, već je srpska pokrajina Kosovo i Metohija. Dogodine u Prizrenu“, odgovorio je Vraneš mejlom koji je uz pozivno pismo objavljen na mrežama.

Da je sadržaj mejla autentičan potvrdio je Radiju Slobodna Evropa.

„Sve je tačno, to sam napisao. Jedino mi se potkrala slovna greška zbog brzine kucanja“, rekao je Vraneš.

Predsedniku Opštine Pljevlja je poziv uputila kompanija „CEO“ iz Prištine koja se bavi organizacijom velikih sajmova na Kosovu.

U pozivnom pismu je naznačeno da se radi o Sajmu turizma i sporta koji se održava dvadeseti put uz podršku „Vlade Republike Kosovo i drugih organizacija i partnera sajma“.

„Fokus ovogodišnjeg izdanja je na promociji lokalnog i regionalnog turizma, prirodnih lepota, kulturnih dobara i turističkih atrakcija naše zemlje i regiona“, navodi se pismu.

RSE je Vladi Crne Gore i Ministarstvu spoljnih poslova poslao upit da li će reagovati zbog Vranešovog odgovora Prištini, ali nije stigao odgovor.

Dario Vraneš je funkcioner Nove Srpske demokratije čiji je lider predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Ova stranka je deo vladajuće većine koju predvodi Pokret Evropa sad premijera Milojka Spajića. Očekuje se da, shodno koalicionom sporazumu, narednih meseci uđe u Vladu.

U koalicionom sporazumu je navedeno da će Vlada ostati potpuno usklađena sa spoljnom politikom EU uz poštovanje svih međunarodno preuzetih obaveza.

To je trebalo da bude garancija da Vlada neće donositi odluke kojima bi se dovodila u pitanje nezavisnost Kosova.

Nova srpska demokratija ne priznaje nezavisnost Kosova, zalaže se za ukidanje sankcija Rusiji i izlazak Crne Gore iz NATO.

Kada je izabran za predsednika Opštine Pljevlja, Vraneš je inicirao da Dan opštine bude crkveni praznik a ne, kao do sada, datum koji simbolizuje antifašističku borbu.

On je u Pljevljama organizovao svečanu akademiju povodom 15. februara Dana državnosti Republike Srbije.

Iz vladajuće kolicije niko nije reagovao na Vranešove poruke.

Izvor :
RADIO SLOBODNA EVROPA