Gradonačelnici tri opštine: Izjave radnika o Kurtiju bez težine, događaj montiran

Nakon objavljene vesti na našem sajtu „Kurti je dobrodošao ako je dobronameran“ oglasila se Srpska lista saopštenjem sa zajedničkom izjavom gradonačelnika opština Gračanica, Parteš i Novo Brdo u kojem ističu da su izjave njihovih radnika bez težine, te da ne odražavaju njihove stavove.

„Mi dole potpisani gradonačelnici ističemo da su izjave koje su dali radnici naših opština o Aljbinu Кurtiju, Nebojša Perić, Ivica Jančić i Zoran Cvetković bez ikakve težine, jer oni nisu nastupali na ovom montiranom događaju ispred naših opština, niti imaju ikakav predstavnički kapacitet, te ne mogu da predstavljaju stavove građana naših opština o bilo kom pitanju, a posebno ne o političkim temama“, poručuju Srđan Popović, Dragan Petković i Svetislav Ivanović.

Perić, Jančić i Cvetković, međutim, nisu obični radnici već direktori opštinskih odeljenja.

Podsetimo, na događaju u Medija centru u Čaglavici direktor Foruma za razvoj i međuetničku saradnju Dejan Radivojević predstavio je izveštaj o saradnji predstavnika institucija i građana, a na istom su učestvovali Nebojša Perić ispred Opštine Gračanica, Ivica Jančić iz Parteša i Zoran Cvetković iz Novog Brda.

Cvetković je, inače, na konferenciju došao umesto gradonačelnika Svetislava Ivanovića koji je od strane organizatora bio najavljen kao učesnik.

Odgovarajući na pitanje Budimira Ničića o tome da li premijer Kosova treba da poseti srpske sredine, s obzirom da je u pedizbornoj kampanji najavljivao saradnju sa svim zajednicama, Dejan Radivojević je odgovorio: „Sto dana nije dug period, ali je obećanje, obećanje. Mislim da bi sama inicijativa trebalo da dođe od samog predsednika vlade ili njegovog tima. Za početak, ako ne predsednik vlade, njegov tim bi trebalo da se angažuje da to obećanje ispuni jer mislim da je posle samog izbora zaboravio potpuno na tu temu koja je jedna od glavnih“, kazao je Radivojević.

Ipak, potpisnici ovog saopštenja navode da „organizator ovog montiranog događaja, Dejan Radivojević, nema nikakav kapacitet da govori o stavovima srpskog naroda koji živi u opštinama Gračanica, Parteš i Novo Brdo, jer ga niko od građana nije birao za svog predstavnika niti su njegove izjave odraz stavova našeg naroda“.

Radivojević, međutim, nije govorio u ime predstavnika opštine, niti građana već u svoje lično ime. U svoje lično ime govorio je i predstavnik opštine Parteš, što je naša televizija i naglasila u citatu. „Moje lično mišljenje je da premijer treba da poseti našu opštinu, da se lično upozna sa problemima sa kojima se nosi jedna mala opština koja je ruralnog tipa sastavljena od tri administrativne jedinice. Naši godišnji prihodi su negde oko 30 do 40 hiljada evra, a to je dovoljno da okrečimo osnovne i srednje škole jer za toliko imamo para“, kazao je Jančić na konferenciji.

Nebojša Perić, ali i druga dvojica predstavnika opština su takođe odgovarala na pitanje Budimira Ničića – „Da li je Kurti dobrodošao da poseti vaše opštine i da razgovara sa građanima, odbornicima…? izjavili:

„Mi smo u opštini Gračanica, ali i u svim drugim srpskim sredinama i opštinama sa srpskom većinom tradicionalno dobri domaćini. Svako dobronameran je dobrodošao. Svedoci ste koliko je poseta lokalnih i svetskih zvaničnika bilo upriličeno u Opštini Gračanica, tako da dobrodošli dobronamerni“, kazao je Nebojša Perić.

„Stanovništvo očekuje neke promene kao što je obećao. Očekuje boljitak, nove investicije. Naša opština je veoma siromašna. Svaki vid investicije je dobrodošao. Ako donosi neke dobre informacije, ako to nije još veći razdor između stanovništva, zašto da ne“, kazao je Zoran Cvetković.

Tokom popodneva, vest je želeo da dematnuje i sam Nebojša Perić, rekavši našoj novinarki da naš naslov „Kurti je dobrodošao ako je dobronameran“ nije u redu, kao i da on nije rekao da je Kurti dobrodošao, već da je svako ko je dobronameran dobrodošao. Na pitanje naše novinarke, da li to znači da Kurti ipak nije dobrodošao, Perić je odgovorio da on to nije rekao.

Naslov vesti je zaključak autorke vesti na osnovu onoga što je na događaju rečeno, u njemu ne stoji ime nijednog učesnika događaja.