Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić mesecima ignoriše kosovskog Ombudsmana

Kosovski Ombudsman Naim Ćeljaj uputio je gradonačelnici Gračanice Ljiljani Šubarić dva pisma u vezi sa žalbom i peticijom građana iz albanske zajednice, ali ni na jedno nije odgovorila, potvrdio je za Medija centar portparol Ombudsmana Petrit Čolaku.

“Institucija Ombudsmana primila je žalbu (zajedno sa peticijom) građana opštine Gračanica, tačnije stanovnika albanske zajednice na tužbe za diskriminaciju od strane opštinskih vlasti u vezi sa građevinskim dozvolama, ali i za nesprovođenje dvojezičnosti, i ima otvoren slučaj za istragu”, naveo je Čolaku.

Prema rečima Čolakua nakon preliminarne istrage Ombudsman je prvo pismo gradonačelnici Gračanice uputio 3. oktobra 2023. godine.

“Od nje nije dobio nikakav odgovor. Prema Zakonu o Ombudsmanu, član 25. tačka 1., navodi se da „Svi organi imaju obavezu da se odazovu Ombudsmanu u njegovim zahtevima za sprovođenje istrage, kao i da mu pruže adekvatnu pomoć prema njegovom zahtevu”, naveo je Čolaku istakavši da je “Ombudsman  ponovo poslao pismo i čeka odgovor od predsednice opštine Gračanica gospođe Ljiljane Šubarić”.

Nekoliko desetina građana opštine Gračanica  iz albanske zajednice obratili su se i aprila 2023. podine pismom gradonačelnici Gračanice Ljiljani Šubarić tvrdeći da “ni jedna javna usluga za koju plaćaju porez ne ispunjava ni minimalne standard” i da na osnovu njihovih informacija “postoji drastična zloupotreba opštinskog budžeta”.

Medija centar Čaglavica objavio je prošle godine kompletno pismo za koje je Medija centru iz opštine Gračanica rečeno da je u pitanju “anonimni dokument” i da je na “opštinskom kolegijumu direktora svih odeljenja opštine Gračanica, odbijen kao neosnovan i potencijalno politički motivisan”.

Izvor :
Medija centar Čaglavica