Gračanica: Savez slepih obeležio 75 godina postojanja

Invaliditet ne bi trebao da sprečava ljude u ostvarenju svojih ciljeva, poručio je na svečanoj sednici u velikoj sali Doma kulture u Gračanici predsednik Međuopštinske organizacije Priština pri Savezu slepih Srbije Radomir Jorgić povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada ove organizacije. 

Međuopštinska organizacija Priština pri Savezu slepih Srbije je osnovana 25. oktobra 1946. godine. Trenutno ima 76 članova. U radnom odnosu je samo petoro njih. Uključuje još i 38 penzinera, jednog učenika, 20 domaćica i 12 članova koja uživaju neko od prava na socijalana davanja. Nekada je okupljala više od 300 članova, među njima i Albance.

Predsednik Saveza slepih Srbije u Gračanici Radomir Jorgić je rekao da su članovi Međuopštinske organizacije Priština od samog osnivanja imali probleme, ali da su uprkos svemu opstali.

„Školovanje je problem, ni danas u srpskim sredinama nema škola za slepe i slabovide ljude, jedina škola je u Zemunu. Zatim, sledi problem nezapošljavanja. Članovima Saveza i mladim ljudima uvek govorim i poručujem da obavezno idu na školovanje i rehabilitaciju. Da nauče neki zanat, mogu biti telefonisti, fizioterapeuti. Njihov invaliditet ne treba da ih sprečava da nešto urade za sebe, to treba da ih ohrabruje da idu dalje“, rekao je on.

Tihomir Petković (79) član je Međuopštinske organizacije Priština pri Savezu slepih Srbije od 1975. godine i njihov je nastariji član.

„Bitno je da postoji Savez, prilagođavamo se propisima kako Srbije, tako i Kosova. Nedostatak posla je glavni problem sa kojim se susrećemo. Slepa lica ne mogu da rade baš sve poslove, a ako završe neke zanate, teško da će naći posao u struci“, kazao je on.

Značajno je što Savez slepih postoji, rekla je Blagica Velić (67), koja je članica ove organizacije od 1969. godine kada je i izgubila vid.

„Kada smo zajedno delimo svoje probleme, muke, sve je lakše u društvu. Takođe, imamo takmičenja – čitanje na Brajevom pismu, takmičenja u šahu“, navela je ona.

I Blagica je poručila roditeljima čija deca imaju oštećen vid da ih obavezno pošalju na školovanje kako bi postala samostalna.

Na kraju današnje manifestacije su dodeljene nagrade i zahvalnice za doprinos radu ove organizacije, te afirmaciju slepih i slabovidih lica. Među dobitnicima su predstavnici Ministarstva za rad i boračka pitanja Republike Srbije, Skupština grada Prištine, Crveni krst u Gračanici, Centar za socijalni rad, Dom kulture „Gračanica“, ansambl „Venac“, kao i RTV Kim.

Izvor :
RTV KIM