Gračanica: Promocija knjige Petra Ristanovića u sredu 3. novembra 2021. godine

U Domu kulture Gračanica će u u sredu 3. novembra 2021. godine u 18 časova biti održana promocija knjige „Iluzija moći: srpski kritički intelektualci i komunistički režim“ istoričara Petra Ristanovića.

 “Počelo je sa piscima“ – ova tvrdnja se često ponavljala u literaturi o slomu Jugoslavije. Autori knjiga, mahom nastalih na Zapadu, izričito tvrde da je srpski nacionalizam uništio jugoslovensku državu, a da su za njegovo bujanje bili najodgovorniji srpski intelektualci. Simbol njihovog rušilačkog, nacionalističkog delovanja postao je Memorandum SANU. Novinari, sociolozi, istoričari i drugi autori akademskih i publicističkih dela ponavljaju da je ovaj dokument bio svojevrstan bukvar srpskog nacionalizma i uputstvo za razvijanje Jugoslavije.

 Međutim, poverljivi dokumenti nastali tokom osamdesetih godina prošlog veka često pružaju znatno drugačiju sliku. Nepuna dva meseca nakon pojave Memoranduma SANU. Služba državne bezbednosti Srbije je republičkom rukovodstvu dostavila poverljivi izveštaj o tribinama održavanim u sedištu Udruženja književnika Srbije, centru iz koga su delovali srpski intelektualci. Zaključeno je da se na tribinama okuplja grupa od nekoliko desetina „nezadovoljnika, neprijateljski orijentisanih pojedinaca, kao i veći broj radoznalaca“. Uticaj onih čije je oružje pero a bojno polje ideje teško je uhvatiti, i još teže izmeriti. Da li su, zaista, srpske intelektualce slušali samo „nezadovoljnici i radoznalci“ ili su njihove ideje pokretale mase? Kako je, uopšte, došlo do okupljanja intelektualca i njihovog suprostavljanja totalitarnom režimu? Koje su teme na kojima su se angažovali? Koliki je bio domet njihovog uticaja? I kakvu su ulogu odigrali u raspadu Jugoslavije?

O knjizi će govoriti: msr Jovan Aleksić, msr Nemanja Dimitrijević, Aleksandar Gudžić istoričar i autor.

Izvor :
Medija centar Čaglavica