Gračanica: Predstavljen 31. „Vidovdanski glasnik”

U Domu kulture Gračanica danas je predstavljen  31. „Vidovdanski glasnik“, publikacija  koja prati i vrednuje kulturološke, društvene i umetničke pojave na Kosovu između dva Vidovdana.

Glavni i odgovorni urednik Vidovdanskog glasnika Živojin Rakočević rekao je da ovaj glasnik „na živ, kreativan i kritički način nastoji da uoči glavne markere i glavne pravce u kojima se kreće kultura Kosova i Metohije u najširem mogućem smislu“.

„Jako je važno da se na koricama Vidovdanskog glasnika nađu najvažniji stvaraoci iz oblasti književsnosti, likovne umetnosti, da imamo tekstove iz istorije koji kritički i, reklo bi se, vrlo analitički što je posebno važno naučno objašnjavaju našu stvarnost. U suštini Vidovdanski glasnik je periodično glasilo koje uz časopis Stremljenja jeste jedini časopis koji u širini zahvata, ponavlja, stvarajuću kulturu Kosova i Metohije“, rekao je Rakočević i dodao da u ovogodišnjem Viovdanskom glasniku posebno značajan intrvju sa književnikom, profesorom i tumačem Dragomirom Kostićem.  

Pesnik i književnik Ratko Popović podsetio je da je prvi časopis „Vidovdanski glasnik“ izašao 1992. godine.  Popović ovaj glasnik ocenjuje istorijski važnim listom za srpski narod na prostoru Kosova.  

„Ovo glasilo je trajalo, istinom zračilo i onda kada je bilo najteže, čak i 1999. godine našla se mogućnost i ljudi dobre volje su i tada priskočili i taj broj je i tada izašao. I u kontinuitetu svih ovih godina izlazi. Mislim da je nekada važno ne zaboraviti da on pre svega svojim sadržajem znači mnogo za afirmaciju ne samo manifestacije, već stvarosti, istine i svega onoga što se ovde događaja jer će to jednoga dana biti izvor za istoričare i mnoge hroničare koji pišu o Gračanici i svim dešavanjima“, naveo je Popović.

Jedan od urednika Žarko Mileković rekao je će mnogi pesnici čija se dela nalaze u Vidovdanskom glasniku biti u Gračanici 27. juna kada se održava Vidovdansko pesničko bdenije.  

Pored književnih i kulturoloških, poseban deo u ovoj publikaciji zauzimaju i istorijski tekstovi i hronike. Istoričar Aleksandar Gudžić govorio je o istorijskom aspektu u Vidovdanskom glasniku, naglašavajući da ljubitelji istorije u ovom časopisu mogu da pronađu zanimljive tekstove.

Izdavač časopisa “Vidovdanski glasik” je Dom kulture Gračanica, a štampanje su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.

Izvor :
Medija centar Čaglavica