Gračanica: Posle 23 godine podignuta spomen ploča Nikoli i Mariji Petrović

U dvorištu Osnovne škole Kralj Milutin u Gračanici danas je postavljena spomen ploča Mariji i Nikoli Petrović, koji su 01. maja 1999. godine stradali u NATO bombardovanju u Lužanu. Spomen ploču podigli su njihovi školski drugovi. Brat i sestra, Nikola i Marija Petrović iz Gračanice poginuli su sa svojom bakom na današnji dan pre 23 godine godine, kada je NATO avijacija granatirala autobus na magistralnom putu Priština – Niš u Lužanu.

„Ova spomen ploča je sećanje na njih, ovde u dvorištu Osnovne škole Kralj Milutin, da se generacije koje prolaze sete njih i vide da su i oni bili đaci ove škole, da su tračigno nastradali od NATO agresora u autobusu“, rekao je Miodrag Živić iz Gračanice.

„Posle 23 godine okupili smo se ovde generacija 82. i 84. podigli smo spomen ploču u znak sećanja na naše prijatelje, drugare iz školske klupe koji su nastradali 1999. godine u autobusu kod Lužana. Velika tuga i veliki gubitak za porodicu. Mi ih ne zaboravljamo oni će uvek da žive kroz naše sećanje, kroz naše price, ali da se i ostali sećaju, da vide, da se ne zaboravi da su nastradali od NATO agresora“, kazala je Tatjana Popović.

Postavljanju ploče prisustvovali su i Dragiša i Zorica roditelji Nikole i Marije. Njihovim vršnjacima, zahvalili su se na ovoj inicijativi.

 “Dobro je da su se setili, da se ne zaboravi, jer ovde će deca nastaviti da idu u školu, dolaziće nove generacije pa da se sećaju na njih i da ih obilaze. Ja više ne znam šta da kažem, ovo nikad neću moći da zaboravim”, rekao je Dragiša Petrović.

Dragiša i Zorica, juče su kažu prvi put posle 23 godine otišli na mesto gde su Nikola i Marija poginuli.  

„Dosta su nam obećavali da nas odvedu ali niko nije smeo a juče smo prvi put bili da obiđemo mesto gde se to dogodilo i da im zapalimo sveće, posle 23 godine“, kazao je Petrović.

Po Nikoli i Mariji Petrović danas nose naziv dve ulice u Gračanici, gde njihovi roditelji i dalje žive.  Na gračaničkom groblju gde su sahranjeni, danas je održan i parastos.

Izvor :
Medija centar Čaglavica