Gračanica: Otvorena izložba slika i crteža Zorana Jovanovića Dobrotina 

U Galeriji umetnosti Priština sa sedištem u Gračanici sinoć je otvorena prva posthumna izložba dela Zorana Jovanovića Dobrotina, jednog od najznačajnijih i najpriznatijih prištinskih slikara i grafičara. Ukupno 13 akvarela i 60 erotskih crteža koji su predstavljeni na ovoj izložbi njegova supruga Jelena Miloševićje je poklonila Fakultetu umetnosti Priština u Severnoj Mitrovici i Domu kulture Gračanica, odnosno Galeriji umetnosti Prština.

Supruga Zorana Jovanovića Dobrotina, Jelena Milošević, koja nije bila u mogućnosti da prisustvuje otvaranju izložbe publici se obratila pismom. Istakla je kako je izložba u Gračanici simboličan povratak Zorana na Kosovo, mesto koje je on duboko volio i koje mu je služilo kao neiscrpna inspiracija.

 „Zoran Jovanović Dobrotin će zauvek živeti kroz svoje umetničke tragove, u svakoj liniji i svetlosti koja posebno osvetljava Gračanicu,“ rekla je ona.

Dodala je da su pored Kosova, žene bile centralne u njegovom stvaralaštvu, što se, kako je navela i vidi kroz erotske crteže predstavljene na izložbi.

„Život bez žene, za Zorana, bio je nezamisliv; slikao ih je kako bi osvojio ne samo njih, već i celokupni umetnički svet”, navela je u svom pismu Jelena Milošević.

„Bez prave strasti, ne postoji ni prava umetnost“ istakao je književni kritičar Žarko Milenković na otvaranju izložbe, ukazujući na to da radovi Zorana Jovanovića Dobrotina odražavaju duboku strast kojom je pristupao stvaranju.

Milenković je naglasio kako crteži otkrivaju umetnikovu snažnu želju za životom i umetnošću, te da je erotika u njegovim delima bila izraz te iste želje.

„Čitava serija erotskih crteža jednog od najznačajnijih srpskih slikara na Kosovu i Metohiji, Zorana Jovanovića Dobrotina, a koju posthumno njegova porodica poklanja fundusu Doma kulture Gračanica svedoči o umetnikovoj strasti, posvećenosti umetnosti ali i o malim smrtima. U tom smislu je umetnost je kao ljubavni čin jer ako nema strasti onda nema ni dobre umetnosti jer kao i u odnosu tako i u umetnosti ako se ne posvetite, ako ne učestvujete u tim činovima celim svojim telom i bićem ne može biti ni jednog niti drugog“, rekao je Milenković.

O umetničkoj zaostavštini i životnom putu Zorana Jovanovića Dobrotina govorio je urednik Galerije umetnosti Priština Nebojša Jevtić.

„Poznat kao najveći boem Prištinskog likovnog kruga, ostavio je bogat slikarski i grafički opus. Stvaralaštvo Zorana Jovanovića Dobrotina je ne samo bogato, već samosvojno i specifično, onakvo kakav je i on sam bio. U svom preplitanju iskazuje se njegov energičan i ekspresivan potez, pun dramatike, asocijacije gde linearni zapisi stvaraju prizore unutrašnjoj stvarnosti“, naveo je Nebojša Jevtić.

Održavanje izložbe podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Privremeni orga Grada Priština i Opština Gračanica.

Zoran Jovanović Dobrotin bio je proslavljeni srpski slikar i grafičar, čiji je rad ostavio značajan trag u likovnoj umetnosti ne samo na Kosovu, već i šire. Rođen je 02. aprila 1942. u Dobrotinu, a preminuo 03.aprila 2016. godine u Beogradu. Njegova karijera bila je obeležena brojnim samostalnim i grupnim izložbama kako u Srbiji, tako i internacionalno. Poznat po širokom spektru tema, od pejzaža do erotskih crteža, Dobrotin je bio vešt u prenošenju emocija i strasti kroz svoje radove. Kao redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Prištini, ostavio je dubok uticaj na generacije studenata, prenoseći im svoje bogato znanje i umetničku viziju.

Izvor :
Medija centar Čaglavica