Gračanica: Održana Vidovdanska svečana sednica

Tradicionalna Vidovdanska svečana sednica SG Prištine i Opštine Gračanica održana je u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“.

Vidovdanska svečana sednica je počela srpskom himnom “Bože pravde” koju su izveli članovi hora “Milutin”. U obraćanju prisutnima, episkop novobrski Ilarion je istakao da nas Vidovdan podseća da je duhovna bitka u čovekovom srcu.

“Svakoga dana se dešava Kosovo, svakoga dana se dešava Armagedon u našem srcu. Svakoga dana biramo da li ćemo se privoleti carstvu zemaljskom ili carstvu nebeskom. Ono čemu nas uči sveti knez Lazar jeste da je zemaljsko za malena carstvo, a to je ono carstvo koje se zadobija kada učiniš juriš na neprijatelja i kada obeležiš međe te osvojene i odbranjene teritorije krvlju i tog neprijatelja. Ali čestiti knez je izabrao ono carstvo koje se zadobija vlastitom krvlju. Krvlju koju mi prolivamo žrtvujući sebe za bližnje svoje, za veru i otačastvo”, kazao je u vidovdanskoj besedi ispred SPC, vladika Ilarion.

Simbol jedinstva

Vidovdan je utkan u identitet i postojanje kosovskih Srba, kazala je predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

“Vidovdan je simbol našeg jedinstva, prkosa i nade da možemo sve i moramo sve. Za nas, našu decu, a zbog svih nevino stradalih kosovsko-metohijskih žrtava. Vrline kosovskih junaka i snaga Vidovdana krčile su nam put iz najmračnijih noći, ka svetlosti i nadi. Naša istorija istkana je od nesebičnih primera hrabrosti u kojima nailazimo inspiraciju koja nam je bila i biće motiv za svaki novi dan. Gračanica koja je vekovima istrajavala i odupirala se svim iskušenjima bila je i ostala duša našeg naroda i živo svedočanstvo naših muka i stradanja”, navela je Šubarićeva.

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju prisutnima se obratio zamenik direktora Borislav Tajić.

“Kosovo i Metohija su temelj i oslon našeg identiteta. U tom korenu našeg identiteta nalazi se Vidovdan. Vidovdan i Kosovo i Metohija su čvrsto upleteni u jedan snop, pojam i jedan doživljaj srpske istorije. Dan bitke na Kosovu polju 1389. godine duboko je ukorenjen u svesti naroda. Ostaje do danas uprkos svim tokovima istorija, simbol čitave srpske istorije. Istoriju stradanja, patnji i muka ali i istoriju njegove duhovne i moralne snage i veličine”, rekao je Tajić.

Vidovdan je zavet

Predsednik Privremenog organa Prištine Novak Živić je, kao i prethodnih godina, uručio zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima, među kojima su bili Narodno pozorište u Prištini, Baletska škola Doma kulture “Gračanica”, Crveni krst Gračanice, direktorka Narodne biblioteke Priština u Gračanici Brankica Kostić, učitelj u penziji Ljubomir Maksimović, Kancelarija za KiM i Eparhija raško-prizrenska.

“Vidovdan nije samo datum u kalendaru, Kosovo i Metohija nije parče zemlje i obična tačka na kugli zemaljskoj. Vidovdan je svetkovina, zavet, kod časti. Vidovdan je prostor bez vremena. On je trajanje, večnost, svetinja. Vidovdan je i opasan datum ukoliko zaboravimo izvornost njegove veličine, to je opomena da su svetosavlje i kosovski zavet odrednica našeg identiteta, naše vezivno tkivo različitih ideja”, kazao je predsednik PO Priština.

Priznanja vrednim učenicima

Dodeljena su i priznanja učenicima osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili značajne rezultate na republičkim takmičenjima u Srbiji, poput: Uroša Mašića iz Medicinske škole, Nemanje Mirića iz Gimnazije. Helene Inić, Teodore Popović, Danila Milovanovića, Helene Mladenović i drugih iz Osnovne škole “Kralj Milutin” u Gračanici, “Miladin Mitić” u Lapljem Selu i Muzičke škole “Stevan Mokranjac”.

Nagrađen je i Nemanja Jovanović iz Batusa koji je nedavno osvojio prvo mesto na takmičenju iz mentalne aritmetike u Beogradu, u okviru programa “Malac genijalac”.

U programu Vidovdanske svečane sednice učestvovali su solistkinja Vera Krstić u pratnji mladog pijaniste Danijela Eminovića, balerine iz Baletske škole u Gračanici koje su izvele koreografiju iz čuvene bajke “Lepotica i zver” i ansambl “Venac” sa narodnim igrama.

Tokom održavanja sednice na platnu su se smenjivale fotografije sa izložbe “Vidovdan” istoričara Marka Markovića. Program su pratili predstavnici više lokalnih i republičkih institucija, kao i crkveni velikodostojnici.

Izvor :
Kim