Gračanica: Održana stručna tribina o značaju kardioloških pregleda i jačanja sportskog samopouzdanja kod dece

U Gračanici je večeras održana stručna tribina Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta iz Novog Sada o značaju kardioloških pregleda i jačanja sportskog samopouzdanja, u organizaciji Odeljenja za omladinu i sport opštine Gračanica. Povod za dolazak stručnog tima  iz Novog Sada je da kroz ovu tribinu, ali i testiranje dece koja se sportom bave profesionalno i rekretivno usmere na sve važne segmente koji prate sport, ali i da roditeljima i trenerima približe važnost očuvanja zdravlja dece kroz redovne lekarske preglede.

Gostima iz Novog Sada dobrodišlicu je poželela gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, koja je istakla važnost saradnje ove lokalne samouprave i Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta iz Novog Sada.

“Naša saradnja jača iz dana u dan i sigurna sam da će rezultati našeg rada biti pozitini makar onoliko jako koliko je naše prijateljstvo. Mi smo u Gračanici ponosni na naše šampione i radujemo se njihovim pobedama i medaljama, ali smo najsrećniji kada su zdravii i kada pokazuju tendencije ka razvijanju zdravih stilova života, a naša je obaveza da im te uslove obezbedimo. Medalje su jako važne, ali je zdravlje dece na prvom mestu”, dodala je gradonačelnica Gračanice.

Tribini su prisustvovali deca i mladi sa teritorije opštine Gračanica, treneri sportskih klubova i udruženja, nastavnici i profesori fizičkog vaspitanja u srednjim i osnovnim školama, kao i brojni meštani opštine Gračanica.

O značaju kardioloških pregleda kod dece, ali i o značaju fizičke aktivnosti za razvoj i zdravlje dece govorila je Dušica Rakić, kardiolog u Pokrajinoskom zavodu za sport i medicine sporta.

“Deca i njihovo slobodno vreme treba se usmeriti na bavljenje nekim sportskim aktivnostima, ali isto tako pre nego što krenu u sportske aktivnosti važno je da se pregledaju. Svako dete ima pravo da bude zdravo. Tu smo mi lekari, tu su njihovi roditelji da im u tome pomognemo. Ono što poručujem svim roditeljima i deci kad je treniranje u pitanju, je da pre nego što počnu da  treniraju ili uključe dete  u spotsku aktivnost da prvo dete  odvedu na kardiološli pregled sa ultrazvukom da bi videli čime ono raspolaže, jer tu se može videti da li postoji neka urođena skrivena mana koja će se tek otkriti u drugoj deceniji ili na početku treće decenije, a to će onda biti pogubno”, rekla je doktorka Rakić.

Psihološkinja Snežana Vujanović govorila je o važnosti samopouzdanja u sportu.

“Samopuzdanje nije važno samo u sportu ono je važno generalno u životu. Kada imamo veru u sebe da možemo da ostvarimo ono što smo zamislili to je samopouzdanje. Kada se to u knjigama čita jako komplikovano zvuči, a nije tako. Bitno je da razumete zašto se mi češće plašimo i zašto češće ne verujemo  u svoje sposobnosti nego što verujemo – pa zato što je za sve ono što se nama dešava i važan i kriv naš mozak. Mozak je važan zato što nas štiti i iz tog razloga smo više fokusirani na stvari koje mogu da nam naštete. Puno češće pamtimo loše stvari. Na primer ako ste sportisti više pamtite kad se promašili gol nego kad ste dali, puno češće pamtite lošu ocenu, jer se petice nekako podrazumevaju. Tako da ono što je bitno da razumete je da naš mozak želi uvek da nas sačuva i da izgebnemo opasnost. Mozak reguliše naš život, pa tako i ono što se zove samopouzdanje. Ono što je bitno je da možemo pustiti naš mozak da radimo kako hoće ili da naučimo kako da nešto kontrolišemo ili da sebi u određenim situacijama pomognemo. Evo na primer šta mislite zašto imate tremu recimo pred kontrolni iz matematike? Vi se plašite da ćete možda dobiti lošu ocenu. Mislite da možete dobiti lošu ocenu i zato imate tremu. E, sad tu dolazimo do dela koji se tiče našeg samopouzdanja. Ako mislite da ne znate i niste dovoljno sposobni može se desiti da zaita na tom kontrolnom ne uradite dobro. Međutim važno je da verujete u sebe i svoje sposobnosti i da to ponavljate sebi stalno”, rekla je Vujanović.

Delegacija Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta iz Novog Sada  u Gračanici je boravila i prošle godine kada je izvršeno testiranje psihofizičkih aktivnosti učenika Osnovne škole “Kralj Milutin”, o tome je govorio dr Branko Đukić. On je naveo da je tada  testirano ukupno 192 učenika Osnovne škole “Kralj Milutin”, a da je testiranjem  obuhvaćeno pet klubova i tri sporta. Najviše je bilo fudbalera, zatim odbojkaša i karatista.

“Radili smo bateriju testova koja se sastojala iz različitih testova koje su procenjivale brzinu vaših sportista, gipkost, snagu statički i eksplozivnu, agilnost, skočnost i neke druge sposobnosti. Nakon obavljenih rezultata koji su analizirani od strane kolega stručnjaka poslati su Dušanu Cvejiću direktoru Odeljenja za omladinu i sport koji je to podelio sa trenerima i roditeljima”, naveo je Đukić.

Mane Marković iz Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta predstavio je projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ u kome su učestvovala i deca iz opštine Gračanica, koja su ove godine boravila a Fruškoj Gori u okviru Dečjeg festivala „Gračanici na dar“, koji se održava u Omladinskom kampu „Letenka“.

Delegacija Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta iz Novog Sada  u Gračanici će boraviti do 07. decembra, a sutra će u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu ponovo obaviti psihofizičko testiranje učenika viših razreda Osnovne škole “Kralj Milutin”.

Izvor :
Medija centar Čaglavica