Gračanica: Održana izložba slika dece iz romske zajednice sa likovne radionice u Lepini

U centru Gračanice danas je održana izložba slika koje su nastale na likovnoj radionici za decu u ateljeu slikara Bajrama Mehmetija u Lepini, u okviru manifestacije „Dani Gračanice 2023. – Kulturno zabavno leto“.

Likovnu radionicu pohađalo je oko dvadeset dečaka i devojčica iz romske zajednice, a tehnikama crtanja, pravilnom korišćenju i mešanju boja učio ih je Bajram Mehmeti samouki slikar iz Lepine. Mahmeti je poznati slikar u romskoj zajednici čije slike uglavnom prikazuju romski život, običaje i kulturu romske zajednice.

U njegovom ateljeu se nalaze i slike njegove sestre, Farije Mehmeti, koja je, takođe, prisustvovala radionici i radila sa decom.

“Crtali smo šta mislimo, na primer naša osećanja možemo da nacrtamo, da razlikujemo boje, kako da držimo četkicu. Toliko lepih stvari možemo naučiti tokom crtanja”, rekla je Kiljmeta Tahiri, jedna od učesnica likovne radionice.

Bajram Mehmeti danas nije prisustvovao izložbi iz, kako su rekli organizatori, privatnih razloga.

Gazmen Salijević, savetnik gradonačelnice Gračanice kaže da su deci iz romske zajednice potrebne ovakve radionice kako bi iskazali svoju kreativnost, ali i negovali kulturu i tradiciju kroz umetnost.

“Deca su imala priliku da uče osnove tehnike, držanje četkica, koje boje se kako poklapaju, kako se mešaju. Ja nisam stručnjak da govorim mnogo o tome, ali to su neke tehnike koje ih je bajram  podučavao. To su stvari koje sam ja čuo dok im je on objašnjavao. Ono što mi je bilo zanimljivo je to što je rekao da među decom ima talentovanih koji mogu da postanu umetnici, slikari”, rekao je Gazmen Salijević, savetnik gradonačelnice Gračanice.

Likovna radionica i izložba slika deo su programa “Dani Gračanice 2023. – Kulturno zabavno leto 2023.” koji sprovodi NVO  “Komunikacija za razvoj društva” u saradnji sa 11 nevladinih organizacija i udruženja uz podršku Opštine Gračanica.

“Rešili smo da osim standarnih aktivnosti koje su predviđene našim programom to malo i proširimo i uključimo i decu iz romske zajednice. Hteli smo da na taj način pokažemo da brinemo o svim zajednicama koje su na teritorije opštine Gračanica i želimo da ih uključimo i u kulturna dešavanja. Ovo je zapravo bila njihova ideja da zajedno sa njihovim poznatim, da tako kažem, slikarom iz Lepine rade malo na tu temu koliko je zapravo bitno da budu deo ovog društva“, rekao je izvršni direktor nvo “Komunikacija za razvoj društva” Ivan Nikolić.

Prema rečima organizatora ovo je prva izložba radova nastalih na ovoj likovnoj radionici, druga će biti održana  krajem septembra.

Izvor :
Medija centar Čaglavica