Gračanica: Obeleženo 19 godina od ubistva Dimitrija Popovića

Parastosom na gračaničkom groblju i skupom pred kapelom u centru Gračanice, danas je obeležena 19. godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića.

Porodica, prijatelji, meštani, kao i predstavnici pojedinih institucija  i ove godine okupili su se ispred kapele posvećene ubijenom Dimitriju Popoviću, gde su zapalili sveće i položili cveće.

“Želim da se zahvalim ovom divnom narodu. Srce za slobodu kuca u našim telima. Izgubila sam dete ni krivo, ni dužno. Hvala svima vama koji ste došli. Moj Dimitije nas gleda odnekud”, rekla je majka ubijenog Dimitija Popovića, Jorgovanka Popović.

“Ovo je jedan ožiljak za ceo život. Mogu da kažem da je toliko duboko u svakom od nas  u Gračanici da jednostavno  ne smemo da zaborivamo žrtvu Dimitrija Popovića  i na sve ono vreme koje je iza nas, a koje smo veoma tragično proživljavali. To jeste naš život, i jeste nešto za čim  uvek trebao da tragamo i da se borimo kako bismo opstali na ovim prostorima. Poruka je da ovo ne sme da se ponovi. Da na greškama iz prošlosti svi treba da učimo, a pogotovo naše komšije i da jednostavno bez suživota ovde ne možemo da imati nikakvu budućnost”, rekao je Srđan Popović, brat ubijenog Dimitrija Popovića.

Književnik i novinar Živojin Rakočević rekao je da je Dimitrije Popović postao jedan od simbola Gračanice, naglašavajući da je Dimitrije  “najčistija žrtva  koja je stradala u formalnom miru”.  

“On (Dimitrije Popović) se ugradio ne samo u ono što mi mislimo da je istorija,  nego se ugradio u naše ličnosti i likove. Među vama vidim one koji su videli tu ranu i one koji su videli tu krv i oni su postali trajni svedoci svetinje te žrtve i svetinje te krvi, ali svako od nas koji pamti onu ranu, pamti i osmeh dečaka koji poručuje i koji se vidi u porodici Popović danas, koji se vidi i na ulicama Gračanice i taj osmeh kaže – živi smo, i zahvaljujući Dimitrijevoj žrtvi, živi smo i zahvaljujući njegovom  osmehu. Svi smo tog dana pogledali u decu i rekli “Bože, otkud meni parvo da ga šaljem na ulicu, da ga ispraćam bez pratnje, otkud meni parvo da ide noću, šta će biti s njim”. Ali je taj osmehj i ta vera majke, porodice Popović, vera Gračanice nadživela je strahove i nadživela zli naum neprijatelja. Mi se ovde okupljamo, razgovaramo, igramo radimo ono što je Dimitrije za života radio i obnavljamo to sećanje, veliki fond sećanja. Nadam se da ćemo vrlo brzo imati kuću, sobu  koja će biti posvećea samo njemu gde će moči da se vide svi detalji njegovog života, ali nije to samo njegov život nego i naš, a i onih koje mi volimo i srećemo”, rekao je Rakočević, nakon čega je  pročitao svoje stihove posveće Dimitriju, pod nazivom “Prve trešnje”.

Obeležavanju godišnjice ubistva Dimitrija Popovića  prisustvovala je i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković.

“Danas smo ovde da dostojastveno obeležimo 19. godina od smrti Dimitrija Popovića. Majka je malopre rekla moj Dimitrije, a mi ga zovemo “naš Dimitrije”. On je žrtva srpskog naroda, stradao je pre 19 godina maloletan bez ikakvog razloga. Stradao je samo zato što je Srbin. Rane ne mogu da se zaleče koliko god vremena da prođe”, rekla je Jelena Stojković.  

U znak sećanja na stradalog Dimitrija Popovića u Gračanici se godinama unazad tradicionalno održava i memorijalni turnir u fudbalu.

Dimitrije Popović ubijen je iz vatrenog oružja ispred kioska brze hrane u centru Gračanice 2004. godine. Za ubistvo su optuženi  Aljbert Krasnići i Ljabinot Gaši. Gaši je oslobođen, a  Krasnići je odslužio polovinu devetogodišnje kazne nakon čega je pušten. Pre dve godine Aljberta Krasnićija, ubio je njegov otac, nakon porodične svađe u njihovoj kući u Prištini.

Izvor :
Medija centar Čaglavica