Gračanica: Liturgija povodom Sretenja i opelo zbog smrti monahinje

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio je danas u manastiru Gračanica litugiju na praznik Sretenje, a u nastavku i opelo povodom smrti gračaničke monahinje Vasilije.

Na službi u manastiru su se okupili vernici i sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško prizrenske.

Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić kazao je da je čitav naš život put ka susretu sa Gospodom.

„Devica je dovela svoga sina Isusa u hram da bi ga prineli Gospodu, da bi ga posvetili Gospodu, ali kako posvetiti onoga koji sam posvećuje i sam osvećuje i koji je zapravo njih priveo i hram, i ne samo njih nego i čitavi vaseljeni svet priveo ocu svome. Ali oni u svojoj jednostavnosti, držeći se zakona i dužnosti, prineli su malog Isusa i tu ga je dočekao starac Simeon, sa onim besmrtnim rečima sada otpuštaš slugu tvojeg Gospode i videše oči moje spasenje tvoje svim narodima“, rekao je u besedi iguman Sava.

On je naveo da se i danas na svakoj večernjoj službi rečima susrećemo sa Gospodom u nadi da će nas probuditi u budućem danu i većnom danu spasenja.

„Blaženi su oni koji u ovome životu vide Hista, spasitelja sveta u srcu svome i koji zažive njim, jer oni su ga već videli i napuštajući ovaj svet oni su već u novom i večnom životu. Gospod je milostiv i Gospod je onaj koji želi večno da živi u nama, kroz nas i sa nama, jer u Hristu jesmo, u Hristu bivamo, u Hristu se krećemo što kaže apostol Pavle. I zato neka njegovim molitivama i molitvama svih svetih Gospod nas udostoji da i mi zajedno sa njima se udostojimo te večne radosti da i u ovome životu ali i u budućem u potpunosti živimo u radosti carstva Oca, Sina i Svetoga Duha“.

Praznik Sretenje Gospodnje praznuje se od samog početka hrišćanstva, ali je kao svečanost uveden tek u 6. veku u vreme cara Justinijana.

Smatra se da se na današnji dan susreću zima i leto. Veruje se da na Sretenje mrazevi popuštaju, a priroda se sprema za lepše vreme i dolazak proleća i leta.

U ovom hramu služeno je i opelo nedavno preminuloj monahinji Vasiliji.

Vasilija je zamonašena pre desetak dana u Beogradu, u svom porodičnom domu dok je bila na postelji zbog teške bolesti.

Izvor :
RTV KIM