Gračanica: Dodelom sertifikata završen program stažiranja za 83 studenta

Dodelom sertifikata i diploma u Domu kulture Gračanica završen je ovogodišnji Program stažiranja za mlade fakultetski obrazovane ljude.  Program je sprovela nevladina organizacija Centar za mir i toleranciju u saradnji sa opštinama Gračanica, Ranilug, Parteš, Novo Brdo, Zvečan, Zubin Potok i Kamenica. Partner na projektu bila je i ambasada Nemačke na Kosovu, čiji su predstavnici danas stažistima uručili uverenja o uspešno završenom programu stažiranja.

Menadžer projekta Vladan Trifić kazao je da je cilj ovog programa da  mladi studenti i diplomci steknu praksu, bliže se upoznaju sa radom centralnih i lokalnih institucija i zaposle se u nekima od njih.  

“Omogućili smo da 350 stažista iz manjinskih zajednica koji su prošli kroz naš program, kroz ovih pet godina postanu konkurentni na tržištu rada. Učestovavanjem na jednogodišnjem program stažiranja u javnim institucijama na Kosovu. Cilj je bio stvoriti radna mesta za mlade ljude. Od 350 stažista 195 njih je zaposleno, što stalno što na određeno vreme. Od 195 ljudi koji su se zaposlili njih 62 su dobili posao u kosovskim institucijama, a 89 je dobilo zaposlenje u takozvanim srpskim institucijama što znači u obrazovanju, zdravstvu i slično. Ostalih 84 je zaposleno u privatnom sektoru”, kazao je Trifić.

Osamdeset troje stažista je u pethodnih godinu dana stažiralo u opštinama, ciilnom sektoru i medijima, a sve u cilju sticanja radnog iskustva, stručnog osposobljavanja i usavršavanja.  Jedna od njih je i Manuelna Petrović iz Gračanice.

“Rezultat svih ovih predavanja su zapravo sve veštine koje sam naučila i iskustvo koje sam stekla, a koje ranije nisam imala. Ja sam dobila posao koji je privremeni i ne postoje reči kojima bih mogla da iskažem koliko sam zahvalna i CPT-u i ambasadi Nemačke na Kosovu”, rekla je Manuelna Petrović.

Projekat stažiranja finansijski je podržala ambasada Nemačke u Prištini, a ceremoniji dodele sertifikata prisustvovao  je  ambasador Jern Rode.  

“Čestitam vam uspešno završenu petu generaciju programa stažiranja koji uključuje stažiranje u javnoj administraciju na Kosovu.  Proteklih godina ovaj program prošlo je godišnje oko 50 studenata iz manjinskih zajednica u različitim oblastima treninga. Imali ste i kurseve engleskog, albanskog i nemačkog jezika, kao i kurseve za IT. To su sve veoma važne veštine za pronalaženje posla, ali najvažniji deo projekta je saradnja sa opštinom. To vam daje prvo iskustvo da radite sa kolektivom i to je ujedno i vaše prvo radno iskustvo”, kazao je Jern Rode.

Dodeli diploma prisustvovali su i predstavnici opštine Gračanica, Ranilug i Parteš. Potpresednik Opštine Gračanica Milan Joksimović kazao je da će  ova lokalna samouprava i buduće nastaviti da podržava ovakve i slične projekte za radno osposobljavanje mladih.

“Uključivanje diplomaca ili kako ga mi svi zovemo stažiranje  kreirano je i stvoreno prema potrebama diplomaca u potpunosti. Upravo je u tome i njegov značaj. A šta ste vi to dobili kroz ovaj projekat? Znanje, veštinu, neprocenljivo praktično iskustvo i rad u našoj lokalnoj samoupravi”, rekao je Joksimović.

Stažisti su za vreme trajanja stažiranja primali nadoknadu od 150 evra mesečno.  Program stažiranja na Kosovu pokrenut je 2013. godine preko Kancelarije za pitanja zajednica.

Izvor :
Medija centar Čaglavica