Gospodarska kuća-saraj istorijsko blago i dragulj Velike Hoče

Ako se nekad odlučite da posetite Veliku Hoču, selo poznato po dobrom vinu koje se u ovom mestu proizvodilo još od doba Nemanjića pa sve do danas, ali i selu poznatom po velikom broju crkava i starih zgrada, nikako nemojte zaboraviti da posetite i Gospodarsku kuću. Ona je jedan od važnijih kulturno istorijskih spomenika Velike Hoče, starog orijentalnog stila.

O Saraj ili Gospodarskoj kući, prema rečima kustosa Nene Micić nema tačnih podataka. Ova kuća datira iz turskog vremena i kroz istoriju je veoma često menjala svoju namenu. U njoj je prema kazivanju meštana stolovao turski aga, a pre drugog svetskog rata bila je središte opštine, sreza i matične službe. Danas ovaj objekat ima nacionalnu vrednost za Veliku Hoču, u njemu je i zavičajni muzej.

„Ovaj objekat je sagrađen u 19. veku, naša je srednovekovna kuća, građevina iz tog doba. Sačuvana je narodna nošnja i stari predmeti koji su korišćeni u kućama iz ovog perioda“, kaže za Radio Goraždevac Nena Micić.

Ona smatra da je jako bitno da ovo mesto poseti veliki broj ljudi koji bi svojim idejama doprineli očuvanju i ulepšavanju ovog objekta.

„Cilj nam je da što više turista koji posećuju Veliku Hoču, da vide kakvo je okruženje u kojem živimo, naša kultura i naša civilizacija i građevina iz tog doba. Tako da bi voleli da imamo što više posetilaca koji bi želeli da sarađuju da nešto menjamo i da stvaramo neke nove projekte za Veliku Hoču“.

Osim prelepog objekta, oni koji posete Gospodarsku kuću, mogu da vide i određeni sadržaj, ali se na njegovom obogaćivanju tek radi.

„Sad trenutno mogu da vide slike izložene na prvom spratu i neke stare predmete na drugom spratu. Imamo neke planove za narodnu nošnju, za naše običaje, da se malo više zna kako se ranije živelo, čime se narod bavio, šta su sve prošli kroz istoriju, onda ćemo da izložimo i malo više ručnih radova“.

Velika Hoča sa okolinom je prema zakonu specijalna zaštićena zona. Ona predstavlja kulturno istorijsku celinu od velikog značaja. Gospodarska kuća je svakako jedan od značajnijih objekata ove celine, ali i nasleđa ovog starog srpskog sela.

Izvor :
Radio Gorazdevac