Goran Bogdanović: Ostalo je samo da nam uzmu život

„Očigledno je da su nam sve uzeli na KiM. Ostalo je samo da nam uzmu život. I to se radi na sofisticiran način neprimeren za 21. vek. Stalno urušavaju ljudska prava, maltretiraju i šikaniraju nas. Još nam je ostao život, a i to je nešto što nam svakodnevno uzimaju, kaže za Danas Goran Bogdanović, potpredsednik SDS i nekadašnji ministar za KiM.

Odgovarajući na pitanje kakva je situacija u Leposaviću na početku ove nedelje a nakon odluke Centralne banke Kosova o korišćenju gotovine, odnosno ograničavanju korišćenja dinara, Bogdanović je istakao da se ne radi o tome da li verujemo ili ne verujemo Aleksandru Vučiću.

„Već danas smo počeli da osećamo pritiske odluke Centralne banke Kosova. Verujem da će Srbija u narednom periodu učiniti sve da dođe do rešenja i da ćemo napokon moći da podižemo primanja, socijalnu pomoć i penzije. Kako, to je ipak na Prištini i Beogradu da odluče“, rekao je Bogdanović u intervjuu.

Na pitanje da li je ovo zaista jednostrani potez Kurtija, odnosno nije deo nekog ranijeg sporazuma, on je istakao da je činjenica da je predsednik Vučić u februaru prošle godine govorio o toj mogućnosti i očigledno je da je o tome razgovarano.

„Da li je postignut sporazum ili nije opet to ne znam. Takođe je činjenica da Kurti mnoge akcije sprovodi jednostrano, bez ikakvog dogovora kako bi vršio pritisak i torturu na preostale Srbe. I za to ima podršku dela međunarodne zajednice, bez obzira na to što ta međunarodna zajednica šturim saopštenjima osuđuje takve postupke. Nama ne trebaju samo štura saopštenja nego konkretne akcije i potezi da bi se Kurti naterao da poštuje ljudska prava i Ustav i zakone Kosova koje stalno potencira“, ukazao je.

Komentarišući izjavu Vučića „da je uspeh priznavanje kosovskih tablica i da je trebalo to pre da uradimo, Bogdanović je ocenio da ta njegova izjava pokazuje „svu bahatost, osionost i licemerje ove vlasti kada je reč o KiM“.

„Šta je trebalo da se uradi? Zašto Vučić nije prihvatio ranije? Otkud sad naknadna pamet? Možda se čekalo da se izgube ljudski životi, da specijalne jedinice zavladaju čitavim severom KiM, da se Srbi hapse i maltretiraju i Priština prvi spiskove nepodobnih Srba, da napuštamo institucije u koje nas je na silu ova vlast uvukla 2013. Da se ponižavamo i tražimo ostavke gradonačelnika koje nismo birali… Očigledno da nas predsednik izjavama i saopštenjima obaveštava o javnim uspesima Kurtija. Takva izjava je dokaz kakav odnos ova vlast ima prema KiM“, objasnio je.

Prema njegovom mišljenju narod na Kosovu se svakako više plaše Prištine nego Beograda.

„Sigurno da se svakako više plaši Kurtija. Jer je on, i ne samo on nego cela administracija, unazad nekoliko godina pokazao svu aroganciju, nepoštovanje zakona i Ustava, kao i da Srbi nisu dobrodošli na ovim prostorima. Šta drugo, ako ste u stanju da hapsite Srbe na osnovu izjava lažnih svedoka, da vrši torturu nad uhapšenima. Svakodnevno se krše osnovna ljudska i građanska prava i nema dijalog sa Srbima na KiM“, zaključio je Bodganović u intervjuu za Danas.