Gogić: Zajednička poseta Lajčaka i Eskobara važna poruka

Analitičar Ognjen Gogić smatra da dolazak predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih država, Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara na Kosovo ima za cilj da nagovesti da je došlo do uspostavljanja koordinacije između Brisela i Vašingtona u pogledu nastavka dijaloga između Beograda i Prištine.

“Dva predstavnika na ovaj način žele da poruče da su američka i evropska administracija postigle saglasnost oko očekivanja koja imaju od strana u dijaloga. Treba obratiti pažnju na trenutak u kom se poseta odvija. S jedne strane reč je o eskalaciji ukrajinske krize. I Brisel i Vašintgon imaju interes da se obezbedi stabilnost na granicama NATO i EU u susret odmeravanja snaga sa Rusijom, a Kosovo i Bosna predstavljaju rizična pitanja. S druge strane radi se o predstojećim izborima u Srbiji koji se održavaju u aprilu. Poseta dva zvaničnika se realizuje pred samo početak predizborne kampanje u Srbiji. Ovom posetom oni verovatno žele da osiguraju da održavanje izbora ne utiče previše negativno na odnose Beograda i Prištine i nastavak dijaloga koji se očekuje kad se u Srbiji završi izborni proces“, navodi Gogić.

Gogić za Medija centar kaže da je pitanje održavanja srpskih izbora na teritoriji Kosova “kamen spoticanja koji može da dovede do zaoštravanja odnosa”.

“Lajčak i Eskobar će verovatno iskoristiti posetu da utvde kakvo je raspoloženje razlitičih aktera na Kosovu u pogledu svih ovih otvorenih pitanja, ali i da predstave svoja očekivanja o tome kako bi ona trebalo da se razreše“, kazao je Gogić.

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar stigli su danas na Kosovo gde će boraviti tri dana. Tokom današnjeg dana oni su se sastali sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Ognjen Gogić
Izvor :
Medija centar Čaglavica