Godišnjica ulaska NATO snaga. Kurti i Osmani o zločinima

Pre 23 godine, na današnji dan, na Kosovo su stigle NATO snage. KFOR je na Kosovo ušao tri dana nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma kojim je pripadnicima tadašnje Vojske SRJ i policije dat rok za povlačanje. U tom periodu izglasana je i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Albanci na Kosovu danas obeležavaju Dan oslobođenja.

Premijer i predsednica Kosova, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani tim povodom su odali počast bivšem predseniku Kosova Ibrahimu Rugovi.

Vjosa Osmani je i danas govorila o zločinima srpskih snaga.

„Srpske snage su napustile Kosovo 12. juna 1999. godine, nakon užasnih zločina koje su počinili protiv civila na Kosovu. NATO i OVK su tada ušle na Kosovo a albanski civili koji su otišli zbog etničkog čišćenja i masovnih deportacija, su se vratili, rekla je ona nakon odavanja pošte Rugovi i Ademu Demaćiju.

Za razliku od Osmanijeve, Kurti je govorio o svim žrtvama tokom ratnih sukoba na Kosovu.

„Insistiraćemo i obavezati se na pravdu za sve žrtve, za svu štetu i patnje koje su nam nanete“, rekao je Kurti.

Kazao je, međutim, da je danas dan oslobođenja, mira i slobode, te da se ovoga dana prisećaju svih koji se, kako ističe, žrtvovali za tu slobodu.

Kumanovski sporazum potpisan je nakon više od 70 dana bombardovanja SRJ, a glavni rezultat tog sporazuma je da se sa Kosova povuku jugoslovenske vojne i policijske snage.

Nakon povlačenja Vojske i Policije SRJ, oko 200.000 Srba napustilo je svoje domove a brojni zločini, uključujući ubistva, kidnapovanja, oduzimanja i uništavnja imovine, nad njima zabeleženi su baš u takozvanom periodu mira.

Izvor :
RTV KIM, Ekonomija onlajn