Godišnjica stradanja Marije i Nikole: Tuga, bol i strah dugi skoro četvrt veka

Na današnji dan 1999. godine, u putničkom autobusu „Niš-ekspresa” na lužanskom mostu su stradala 44 putnika, među njima i Marija i Nikola Petrović, te njihova baka Smiljana. Na gračaničkom groblju je služen parastos, a zatim je u dvorištu lokalne OŠ „Kralj Milutin“ odata počast stradalima u NATO bombardovanju.

„Napravili smo spomen ploču u sećanje na njih. Ne samo na njih, nego da sve generacije vide da su u Gračanici živeli Marija i Nikola koji su tragično stradali od ruku NATO agresora. Ovim putem bih izrazio neko veliko zadovoljstvo zbog ove spomen-ploče, a opet nezadovoljstvo što se to njima desilo i što su tako mladi životi izgubljeni. Roditeljima bih poručio da prosto istraju i budu jaki, da ostane neko, da se ode na groblje i da se ova ploča obiđe na današnji dan”, kazao je on.

Živić je dodao da Mariju i Nikolu pamti kao izuzetnu decu.

„Ja sam sa Marijom bio u razredu, do osmog, koji je prekinulo to bombardovanje. Mi nismo završili osmi razred. Marija kao jedna predivna drugarica, koja je uvek pomagala svima, pogotovo nama dečacima u školi oko domaćih zadataka. Nikolu pamtim kao nekog starijeg koji je, sećam se, igrao folklor i bio veseo mladić. Izuzetno dobra deca, iz dobre porodice, tragično je to što im se desilo”, rekao je on.

Predsednik PO Lipljan Milan Joksimović je naveo je da je prošlo 24 godine tuge, bola i straha.

„Tako žive Srbi poslednjih 24 godina ovde na Kosovu. Na nama je da dođemo ovde svake godine, da podelimo tugu i bol sa roditeljima malenih Petrovića koji su stradali. Ono što nam ostaje je da ih se sećamo, kako njih, tako i svih žrtava”, istakao je on.

U napadu na most kod Lužana, 20 kilometara severno od Prištine, na putu Priština – Podujevo 1. maja 1999. godine su poginula 44 putnika. Autobus „Niš-ekspresa”, koji je dolazio iz Niša i koji se u trenutku napada zadesio na mostu, direktno je pogođen raketom. U 13.50 avioni NATO-a su još jednom gađali most u Lužanima i tom prilikom je stradao medicinski tehničar iz vozila Hitne pomoći koje se nalazilo na licu mesta radi ukazivanja prve pomoći unesrećenima.

Izvor :
Kim