Godišnjica od Račka: Predstavnici institucija Kosova odaju poštu

Predstavnici kosovskih institucija, predsednica Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti, posetiće danas Rečak gde će biti obeležena godišnjica od ubistva 45 albanskih civila.

Kosovski Albanci ovaj događaj nazivaju masakrom nad civilima, dok se u srspkoj javnosti on predstavlja kao laž.

U selu Račak, oko 30 kilometara od Prištine, srpske snage su 15. januara 1999. godine ubile 45 albanskih civila. Najveći broj žrtava pronađen je na brdu Bebuš, dok su ostale ubijene u drugim delovima sela.

Prema podacima srpskih istražitelja identifikovano je 37 lica. Poreklo tri lica nije razjašnjeno, pretpostavlja se da nisu bili muslimani.

Među stradalima bila je i jedna ženska osoba, kćerka zapovedanika takozvane OVK, koja je takođe učestvovala u borbama. Parafinske rukavice pokazale su da su gotovo svi koristili oružje.

Na “masakr u Račku” prvi je ukazao tadašnji šef posmatračke misije OEBS-a Vilijam Voker, koji je ovo selo posetio dan nakon akcije srpskih bezbednosnih organa i izjavio da se radi o teškom zločinu protiv čovečnosti.

Slobodan Milošević, tada predsednik SR Jugoslavije, naredio mu je da napusti državu, tvrdeći da se masakr nije dogodio.

Zločin je privukao pažnju međunarodne javnosti, koja je preduzela finalne korake na zaustavljanju masivnog kršenja ljudskih prava na Kosovu, zaključno sa bombardovanjem ciljeva u Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Srpska strana insistira na tome da su tvrdnje Prištine o “masakru nad civilima” u Račku laž i da je reč o sukobu sa pripadnicima borcima OVK.

Akcija je usledila zbog saznanja da se u selu nalazilo jako uporište takozvane OVK, i da se na tom potezu dogodio niz napada i ubistava pripadnika policije.

Istražni sudija Danica Marinković, koja je tada radila na slučaju Račak, više puta je izjavljivala da je ocena Vokera da se u Račku dogodio masakr i ratni zločin bila – laž.

Istrazi se, potom, priključio tim patologa iz Finske koji je predvodila Helena Ranta.

Sledila je zajednička istraga.

Ranta je osporila valjanost metode parafinske rukavice, kao zastareo.

Prilikom konferencije za štampu koju je držala u Prištini 17. marta, u prostoru OEBS-a, upotrebila je termin “zločin protiv čovečnosti”.

Tumačila je da su žrtve bili civili, nenaoružani, jer, kako je tvrdila, “u džepovima nisu imali municiju”.

Ranta je kasnije izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja i da misli da je očekivao da podrži njegovu interpretaciju.

Slučaj Račak bio je deo haške optužnica protiv nekoliko visokih zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije, na čelu sa tadašnjim predsednikom Slobodanom Miloševićem, ali je tužilac odustao od tog dela optužnice.

Milošević je preminuo, a u procesima protiv Nikole Šainovića, Milana Milutinovića i generala Vojske SRJ – Hag je odustao od Račka.

Predstavnici kosovskih institucija će odati poštu stradalima u 8.30 časova, a ceremonija će biti održana u Memorijalnom kompleksu u Račku, dok će komemorativna ceremonija od 9.30 časova i biće održana u Domu kulture u Štimlju.

Izvor :
RTK, RTS, Tanjug, Kim