Godišnjica masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”

Danas se obeležava godišnjica tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i održava komemoracija žrtvama nezapamćenog zločina kada je tada trinaestogodišnji K.K. ubio devet đaka i čuvara.

U masovnom ubistvu koje je trinaestogodišnjak započeo 3. maja 2023. godine u 8.41 ubijeni su: Mara Anđelković, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ana Božović, Adriana Dukić, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Sofija Negić, Andrija Čikić i Dragan Vlahović.

Učenik sedmog razreda Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu K. K. pucao je iz pištolja na obezbeđenje škole, nastavnicu i učenike. Na licu mesta ubijeno je osam učenika i radnik obezbeđenja, dok je teško ranjena devojčica Angelina Aćimović kasnije podlegla povredama. Maloletnik je sam pozvao policiju i predao se. Privedeni su njegovi roditelji.

Vest o pucnjavi na Vračaru, u školi u centru Beograda proširila se brzo i uznemirila sve građane Srbije. Roditelji, prijatelji dece koja idi u ovu školu počeli su da se okupljaju ispred ulaza ne bi li saznali nešto o svojoj deci. Nažalost, neki od roditelja primili su tog 3. maja tragičnu vest da im je dete ubijeno.

Ulaz škole u narednim danima postao je mesto okupljanja gde su građani odavali poštu stradalima, palili sveće, donosili cveće, igračke i ostavljali poruke za ubijene.

Mediji u regionu i svetu prekidali su programe i izveštavali o ovom događaju.

Društvo je bilo u stanju šoka, a onda se naredne noći, između 4. i 5. maja, dogodilo novo masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju, gde su takođe izgubljeni mladi životi.

Komemorativni dan

Program „BUĐENJE“ počinje u 8.40 u Ulici Kralja Milutina, gde će se okupiti porodice ubijenih, rođaci, prijatelji, građani…

Građani će tokom celog dana moći da ostavljaju cveće, da pale sveće i upisuju se u knjigu sećanja u prostoru određenom za to.

Deo Ulice Kralja Milutina, od Njegoševe do Krunske, nazvan je „Prostor tišine“ i biće zatvoren od ujutro do 19.30.

Komemorativni dan, kako je saopštio Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra, označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije.

Čine ga, kako je navedeno, prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina, Forum koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva i završni muzičko-scenski program, kao izraz kolektivne tuge i početak izgradnje odnosa poverenja i povezanosti među građanima Srbije.

U 8.41 mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti minut ćutanja, kao i 4. maja u 22.32, kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

U periodu od 9h do 19h, u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Od 9h do 19h na za ovu priliku postavljenim ekranima u Tašmajdanskom parku biće prikazivan video-kolaž sećanja na Bojanu, Anu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Andriju, Adrianu, Angelinu i Dragana.

U 20h će u Tašmajdanskom parku početi završni muzičko-scenski program uz direktan televizijski prenos u realizaciji Radio-televizije Srbije, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.

Prostorno-likovna instalacija u Ulici Kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Program komemoracije nastao je u saradnji užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva 3. maja 2023. u Beogradu i porodica žrtava, a uz podršku predstavnika Vlade Republike Srbije i Grada Beograda koji su objedinjeni u Radnoj grupi za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Vučić položio cveće u Ribnikaru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je cveće u OŠ Vladislav Ribnikar na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbeđenja, koje je usmrtio maloletni K.K., takođe učenik te škole.

„Pre tačno godinu dana, svanulo je poslednje školsko jutro za naših devet anđela i čoveka koji ih je čuvao i o njima očinski brinuo. Prošla je godina od nezapamćene tragedije koja je ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cele zemlje, ali nisu prošli bol, neverica i neizmerna tuga“, napisao je Vučić na svom Instragram nalogu.

Dodao je da „iza bezumnog čina koji je u trenu ugasio živote, budućnost i snove Ane, Sofije, Mare, Andrije, Bojane, Angeline, Eme, Katarine, Adriane i njihovog čika-Dragana, ostala je praznina, ali i strašna opomena celom društvu da svim snagama čuvamo našu decu od svakog zla, opasnosti i pretnje“.

„Na to nas obavezuju njihovi snovi i sve ono što su mogli da postanu. Učinićemo sve da se kao zemlja uzdignemo posle ovog užasa koji nas je zadesio. Izražavam iskreno i najdublje saučešće porodicama ubijenih. Neka počivaju u miru“, napisao je Vučić.

Izvor :
N1, RTS