Gimnazijalci premijerno izveli predstavu „Neko mora da brine“ o značaju životne sredine

U prepunoj sali Doma kulture u Gračanici učenici  prištinske Gimnazije sinoć su premijerno izveli predstavu „Neko mora da brine“.  Predstava na šaljiv, ali i edukativan način opisuje  stanje životne sredine, posebnu stavljajući akcentat na zagađenu reku Gračanku, iz koje se godinama širi nesnosan smrad, a pored koje se i nalazi Sredšnjoskolski centar u kojem ovi učenici pohađaju nastavu.  Tekst prestave napisala je profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić.

„Videli ste šta je bila naša poruka. Reka Gračanka, pogledajte kako smo je mi videli, kakva je u našim očima. Čuli ste šta deca žele, u kakvom okruženju da žive. Mi ćemo se truditi, raditi i usmeravati ih. Videćemo da li će to uroditi plodom, ja verujem da svaki napor ostavi bar neki pozitivan trag. Očekujem zaista da će se stanje sa životnom sredinom popraviti, da će ta deca rasti u mnogo lepšim i boljim uslovima, jer naše okruženje je toliko lepo da ne zaslužuje ovoliku zagađenost. Naravno, ne zavisi sve od nas, vi to dobro znate. Ali, mi ćemo se boriti. Makar i ovako“, poručila je profesorka Ana Kostić.

Režiju predstave potpisuje mladi glumac, član Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ iz Gračanice Miloš Đekić. Za scenografiju predstave zadužene su bile učenice Anastasija Aksić i Anđela Đekić, a kostime su pripremili Mateja Kostić i Aleksandra Ničić.

U predstavi „Neko mora da brine“ učestvovalo je 30 učenika prištinske Gimnazije, a cilj im je kako kažu bio da probude svest kod ljudi o očuvanju životne sredine.

„Sa današnje predstave koju smo pripremili sa gimnazijalcima poručujem – ne secite drveće, ne krčite šumu, čuvajte prirodu i životu sredinu“, rekla je Almedina Seknderi koja je u predstavi igrala drvo.

 „Ovo je jedna pre svega predstava koja iza sebe ima aspiraciju da pošalje svima jednu izuzetnu snažnu poruku koja je vezana za očuvanje životne sredine. Ne želimo da se zaustavimo samo na izvođenju u Gračanici, već se nadamo da će ih biti još u drugim mestima“, dodaje Mila Mihajlović, koja je imala ulogu vulkana.

Da je gračanička publika uživala, dokaz je gromoglasan aplauz nakon predstave, kojim je nagradila izvedbu i mlade glumce amatere. A osim što su, kako kažu uživali u predstavi, shvatili su i poruku koju su gimnazijalci želeli da pošalju.

 „Odlična je predstava, odlična. Da vam kažem u ovom vremenu, u ovoj situaiciji kakvu imamo u mestima pored reke to mislim poređenje i ovo što ću da kažem je malo nezgodno, ali liči na gasne komore iz vremena fašizma. Prikazali su potrebu da se vodi računa o životnoj sredini, o planeti i naravno najviše da se probudi ljudska svest da čuvamo svoju okolinu. Fantastična predstava. Svaka čast deci, svaka čast scenaristi i svima“.

„Ovo je jedna poruka da moramo da čuvamo životnu sredinu. Ukoliko ne bude toga, biće haosa, biće svega i svačega i zato je poruka dobra, glumačka ekipa je vidi se vredno radila. Hvala onome ko je doprineo da se predstava održi i neka nastave tako i dalje.  Mora se ukazivati da planeta mora  da se poštuje i da bude zelena“.

„Bilo je pravo zadovoljstvo biti večeras ovde gost, gledati kako su ovi mladi ljudi, možda neko od njih budući glumac, glumica kako su nam predstavili i putili nas na ono što mi zapravo znamo ali ne vodimo mnogo računa o tome koliko je naša okolina čista, da li čuvamo životne sredinu i na jedan jako lep način kroz lepu poruku preneto nam je ono što svi trebamo da poštujemo i čega svi trebamo da se držimo u nekom budućem periodu“.

Predstavu „Neko mora da brine“ podržao je Program za razvoj Ujedinjenih nacija, kosovski tim Ujedinjenih nacija i Ambasada Luksemburga na Kosovu.

„Veoma mi je drago što sam ovde večeras i zadovoljstvo je da gledam fantastičnu predstavu srednjoškolaca na veoma važnu temu. Mislim da  je izuzetno važno da shvatimo da svako od nas može da doprinese očuvanju životne sredine  i da shvatimo kakve sve akcije mogu  da se preduzmu  u smanjenju klimatskih promena. Upravo je to na brilijantan način pokazala ova predstava – šta svako od nas moze da uradi, male akcije koje doprinose borbi protiv klimatskih promena. Sve počinje od mladih ljudi, oni su budući lideri i odlučivace o našoj budućnosti“, rekla je stalna predstavnica UNDP-a na Kosovu Maria Suoko.

Ovo nije prvi put da učenici Gimnazije Priština sa sedištem u Lapljem Selu ukazuju na stepen ugroženosti životne sredine i da apeluju i na svoje vršnjake, ali i na lokalno stanovništvo o njenom značaju i potrebi očuvanja. Pre dve godine oni su zajedno sa profesorima održali protest zbog zagađenja reke Gračanke koja protiče kroz Laplje Selo, a pored koje se danas nalazi njihov Srednjoškolski centar.

Izvor :
Medija centar Čaglavica