GI Srpski opstanak i Za Zubin Potok: Srpska lista da se ne skriva iza građana

Iz GI „Srpski opstanak“ i „Za Zubin Potok“ ističu da ne podržavaju „estetski doteranu“ odluku kosovske vlade, jer ona, kako navode, ne daje suštinsko rešenje i predstavlja postepeno „zatezanje omče oko vrata građanima srpske nacionalnosti“.

„Zahtevamo da se pomenuta mera momentalno poništi i da se građanima omogući slobodno kretanje bez obzira na tablice koje poseduju! U slučaju masovnog izricanja novčanih kazni vlasnicima srpskih tablica, predlažemo da Vlada Republike Srbije pokrije sve odatle proizašle troškove zato što je upravo ona sporazumom iz 2016. pristala na prestanak izdavanja tablica za gradove na KiM, čime se kosovskoj vladi pruža argument više“, stoji su saopštenju.

Dodaju da je njihova procena da bi se „od 750 miliona evra koliko godišnje stigne iz Vlade Srbije na Kosovo moglo izdvojiti do dva miliona za plaćanje svih novčanih kazni“.

„Licemerno je da Srpska lista najavljuje da će Srbi na severu KiM pružiti žestok otpor merama kosovske vlade, dok njeni prvaci i dalje sede u istim klupama sa gospodom Kurtijem i Svečljom i voze se službenim vozilima sa RKS tablicama. SL deluje kao destabilizujući faktor bez koga se, navodno, ne može. Međutim, oni bi oberučke prihvatili sve zarad ličnih interesa pojedinaca i interesnih grupa. Očigledno je da Srpska lista insistira na nestabilnosti, umesto na rešenjima, a pritom i dalje daje legitimitet svojim koalicionim partnerima u vladi Aljbina Kurtija. Bolje bi im bilo da srbuju onda kada napuste kosovske institucije kao što su to nebrojeno puta dosad obećali“, ističu iz GI „Sprski opstanak“ i GI „Za Zubin Potok“.

Ukoliko ponovo dođe do podizanja barikada, pozivaju lidere Srpske liste da se „ne skrivaju iza naroda“, kao što su, kako ističu, to dosad činili.

„Kako bi se pronašao izlaz iz krize, GI ‚Srpski opstanak‚ i GI ‚Za Zubin Potok‚ zahtevaju da se pod hitno revidiraju sporazumi o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine i da se započnu novi razgovori o pitanju registarskih tablica u koje bi bili uključeni svi politički i društveni akteri, kao i istaknuti pojedinci i intelektualci iz srpskih sredina na KiM“, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Izvor :
RTV KIM