Gervala: Kosovu preti Srbija, kao što Ukrajni preti Putin

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala sastala se danas u Prišini sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom sa kojim je razgovarala o situaciji u Ukrajni, sankcijama upućenim Rusiji i regionalnoj stabilnosti.  

Gervala je navela da invazija Ruske Federacije na Ukrajnu „nije samo krišenje međunarodnog prava i humanitarna katastrofa, već pre svega ratni zločin“.

„Kosovo se bez oklevanja pridružilo svim sankcijama EU i SAD protiv Ruske Federacije, njenog predsednika Putina, ministra spoljnih poslova Lavrova i brojnih oligarha koji podržavaju ovaj režim. U bliskoj saradnji sa našim partnerima i saveznicima u NATO-u i EU, sprovešćemo ove sankcije“, kazala je ona.

Kosovo je, prema njenim rečima, suočeno sa sajber napadima i ruskom sabotažom koja dolazi kroz Srbiju, kako je kazala, „Kosovu preti Srbija, kao što Ukrajni preti Putin“.

„Kao Putin sa Ukrajinom, Aleksandar Vučić negira Kosovu pravo na postojanje, on manipuliše istorijskim činjenicama i Kosovo naziva delom Srbije. Laže i tvrdi da se nad Srbima na Kosovu vrše zločini. Očekujemo i zahtevamo da međunarodna zajednica sa Vučićem, najbližim saveznikom Rusije na Balkanu, ne ponovi iste greške koje su napravljene u odnosu na Putina. Vučićeve otvorene pretnje ratom, njegovo ekstremno naoružavanje i militarizacija Srbije uz Putinovu pomoć moraju biti pravilno ocenjeni i moraju dobiti brz i zaslužen odgovor“, rekla je Gervala.

Ona je kazala i da je Srbija postala jedina zemlja u kojoj Rusija može slobodno finansijski i vojno da posluje.

„U bliskoj koordinaciji sa SAD, NATO-om i EU, povećavamo budnost i mere bezbednosti na našim granicama. Bezbednost Republike Kosovo i njenih građana je u fokusu njenih partnera, pre svega Sjedinjenih Država. Kosovo ima jake prijatelje i NATO trupe u zemlji. Dakle, sa apsolutnom sigurnošću možemo reći da je Kosovo bezbedno i da svakodnevno radimo na tome da tako i ostane“, navela je Gervala.

Najavila je da će otputovati u Tursku, gde će se pridružiti kosovskoj predsednici Vjosi Osmani i susresti se sa predstavnicima zemalja članica NATO-a.

Izvor :
KIM