Gašić: Svećlja svojim optužbama najavljuje novo nasilje nad Srbima na Kosovu

Beograd, 16. novembra 2023 - Ministar unutrašnjih poslova, Bratislav Gašić, položio je kamen temeljac za novu zgradu Komande Žandarmerije u Rakovici. FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da kada god ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svećlja upućuje optužbe na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zapravo najavljuje novo nasilje i pritisak na Srbe „kako bi ih proterao sa njihovih vekovnih ognjišta“.

Gašić je u pisanoj izjavi povodom izjave Svećlje da se oko 400 srpskih ekstremista obučava na granici sa Kosovom,rekao da i Svečlja sam zna da je laž sve što piše i govori, ali da time pokušava da opravda svoju nesamostalnost i nedostatak samopouzdanja.

“Nezakonitim preuzimanjem nadležnosti KFOR-a, stvaranjem nelegalnih baza ROSU na severu Kosova i Metohije pokazuju da ne poštuju Briselski sporazum, da ne poštuju ni Evropu ni njene instistucije, i da im mir i vladavina prava nisu ni poznate ni željene kategorije”, naveo je Gašić.

Rekao je i da neće dozvoliti da Srbi sa Kosova budu izloženi agresiji Svećlje, ni njegovih “paravojnih formacija koje su samo presvučena Oslobodilačka vojska Kosova (OVK), kao ni nove pogrome, proterivanja i ubijanja Srba”.

“Srbija ne napada ni svoj narod ni svoje teritorije, već brani interese i bezbednost svojih građana, suverenitet i teritorijalni integritet. Jer dostojanstvo, nacionalni ponos i očuvanje srpske istorije, tradicije i kulture nema cenu”, dodao je Gašić.

Izvor :
Beta