Fon Kramon: Srbi na Kosovu se osećaju kao građani drugog reda

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon boravila je na Kosovu četiri dana, a tokom svog boravka sastala se sa najvišim kosovskim zvaničnicima, zatim predstavnicima opozicije, predstavnicima srpske zajednice, kao i episkopom raško prizrenskim Teodosijem.

Fon Kramon je na današnjoj konferenciji u Prištini rekla da je na sastanku sa pojedinim predstavnicima srpske zajednice čula da se Srbi na Kosovu osećaju kao građani drugog reda, što je prema njenim rečima zabrinjavajuće.

“Ovo treba ozbiljno da se uzme u obzir. U Gračanici sam se srela sa lokalnim srpskim predstavnicima i episkopom Srpske pravoslavne crkve i on je dao nekoliko primera diskriminacije. Rečeno je da se vrši stalni pritisak na Srbe kroz optužbe za ratne zločine i da se stvara pritisak da napuste Kosovo. To je ono što su oni nama izneli. Rečeno nam je i da Ahtisarijev plan treba da bude model koji se i dalje poštuje”, rekla je Viola fon Kramon.

Fon Kramon je danas govorila i o slučaju koji se pred kosovskim sudom vodi protiv Dragiše Milenkovića iz Kišnice, a koji se tereti da je počinio navodni ratni zločin nad albanskim zatvorenicima u pritvorskom centru u Lipljanu, gde je radio kao čuvar.

“Čuli smo da u slučaju Dragiše Milenkovića nema dovoljno svedoka i da se ova osoba drži u pritvoru bez prave procedure. Ono što sam čula je da je ovo kritičan slučaj, jer ako ste ziveli 23 godine nakon rata i odjednom bez puno svedoka se desi ovo, čula sam da postoji jedan svedok koji okrivljuje nekog i da se neko drži u pritvoru zbog toga, to ne liči na vladavinu prava”, rekla je Fon Kramon.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon čestitala je građanima Kosova viznu liberaliziju.

„Znate da smo se uporno borili za to. Nekad sam sumnjala da nećemo uspeti. Svi smo mislili da je to diskriminacija jer druge zemlje u region mogu slobodno da putuju osim jedne. Što se tiče toga čestitam svima onima koji su doprineli ovom zajedničkom poduhvatu“, rekla je Fon Kramon.

Fon Kramon je govorila i o pasošima koje izdaje Beograd preko Koordinacione uprave, rekavši da je Evropska komisija odlučila da ne diskriminiše građane koji poseduju te pasoše, te da će nakon određenih procedura najverovatnije  i njima biti omogućen bezvizni režim.

„Oni koji nisu izvadili pasoše Kosova iz nekih razloga, Komisija je odlučila da ih ne diskriminiše, i nakon procedura trebalo bi da bude omogućenog slobodno putovanje. Svim građanima Kosova treba omogućiti da uživaju u viznoj liberalizaciji, videla sam da ima dosta zahteva za pasošima“, rekla je Fon Kramon.

Fon Kramon je na današnjoj konfrenciji između ostalog govorila i o dijalogu Beograda i Prištine, predstojećim potenicjalnim lokalnim izborima na severu Kosova, kao i o sudskom procesu za ubistvo Olivera Ivanovića, koji je ubijen 16.januara 2018. godine ispred prostorija svoje stranke u Severnoj Mitrovici. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica