Fon Kramon: Od bezuslovne saradnje Srbije zavisi da li će EU uvesti mere

Mere koje se spremaju u Evropskoj uniji, zbog oružanog sukoba u Banjskoj, nisu usmerene protiv građana Srbije i njihovo uvođenje zavisi od bezuslovne saradnje Srbije u istrazi, izjavila je novine Nova evroposlanica Viola fon Kramon.

Ona smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić kontroliše mnoge stvari koje se događaju u zemlji i da je zato teško poverovati da nije znao šta se dešava oko kupovine oružja ili organizovanja grupe koja je bila u Banjskoj.

Eventualne mere trebalo bi da naprave štetu vladajućem režimu u Srbiji, objasnila je Kramon i napomenula da su opravdane kritike da je Evropska unija neretko bila blaga prema Vučiću i Vladi Srbije.

Mere su zaista na stolu i lopta je u dvorištu Srbije. Ovde bih želela da budem kristalno jasna – to nisu sankcije EU, jer bi ih onda u Savetu jednoglasno usvojile sve države članice, poručila je Kramon.

Reč je o merama koje usvaja i sprovodi Evropska komisija, a na predlog Saveta, precizirala je ona i dodala da je to sada apsolutno u njihovim rukama i Evropski parlament u tome nema nikakvu ulogu.

„U suštini, ako budu usvojene, bile bi to recipročne mere sa onima što sada ima Kosovo – nema zvaničnih sastanaka sa liderima EU i ukidanje sredstava IPA fondova“, obrazložila je Kramon.

„Njihovo uvođenje apsolutno zavisi od pune i bezuslovne saradnje Srbije u istrazi o napadu na Banjsku. Mnogo je otvorenih pitanja i na Vučiću je da obezbedi odgovarajuću istragu i transparentnost o tome šta se dogodilo. Kada Službe bezbednosti EU donesu zaključke istrage, tada ćemo reagovati“, rekla je Kramon.

Izvor :
FoNet, Kim