Fon Kramon: Kosovo da sprovede presudu Ustavnog suda u vezi manastira Visoki Dečani

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon pozvala je Vladu Kosova da sprovede presudu Ustavnog suda u vezi manastira Visoki Dečani i demonstrira da nema selektivan pristup kada je u pitanju primena vladavine prava.

Ona je navela da ovogodišnji Izveštaj za Kosovo pokriva širok spektar pitanja, uključujući vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, javnu upravu i borbu protiv diskriminacije, dodajući da vladavina prava znači jednakost za sve.

Fon Kramon je na Tviteru navela da izveštaj poziva kosovske vlasti da sarađuju sa međunarodnim partnerima i u potpunosti poštuju mišljenje Venecijanske komisije.

Takođe je rekla da je dijalog Beograda i Prištine koji vodi EU suštinski element evropskih integracija Kosova i da do pristupanja EU neće doći bez pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji.

Navela je da specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ima punu podršku EP.

Građani Кosova, kako je dodala, dobro znaju da su Evropski parlament i ona lično u više navrata ponavljali potrebu za hitnim odobravanjem vizne liberalizacije koja je odavno zakasnila uprkos činjenici da je Кosovo ispunilo sve kriterijume.

„Svi građani Кosova zaslužuju da žive u zemlji koja uživa puno međunarodno poštovanje i jasnu perspektivu evropskih integracija“, poručila je Fon Kramon.

Ona je rekla da ovogodišnji izveštaj o Kosovu dolazi u posebnom trenutku „kada ponovo vidimo strahote rata u Evropi“ i zahvalila kosovskoj vladi što je pokazala punu solidarnost sa Ukrajinom.

Poručila je i da zaštita životne sredine mora postati prioritet Кosova, da je jedan od glavnih koraka energetska tranzicija i da je vreme da se primeni energetska strategija koja će utrti put za dekarbonizaciju energetskog miksa Кosova i otvoriti vrata za obnovljive izvore energije.

Izvor :
RTV KIM, Kosovo onlajn