Fon der Lajen za imenovanje evropskog komesara za odbranu

President of the European Commission Ursula von der Leyen speaks during the 60th Munich Security Conference (MSC). Photo: Tobias Hase/dpa

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen zalaže se za imenovanje komesara EU za odbranu, potvrdila je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, skupu visokog profila svetskih lidera.

Ako bi ostala predsednica izvršnog organa EU, imenovala bi komesara za odbranu, rekla je nemačka političarka i dodala da bi to „bilo razumno“.

Smatra se izvesnim da će se Fon der Lajen kandidovati za drugi mandat predsednika Evropske komisije. Međutim, 65-godišnjakinja nije javno iznosila svoje namere.

Saopštenje se očekuje danas (u ponedeljak), kada će se u Berlinu sastati izvršni komitet Hrišćanske demokratske unije Nemačke (CDU) Fon der Lajen, glavne nemačke opozicione stranke. Da bi se Fon der Lajen ponovo kandidovala, njena stranka bi morala da je predloži za kandidata Evropske narodne partije (EPP), njene frakcije u Evropskom parlamentu.

Sreda je krajnji rok do kojeg kandidati EPP mogu da budu nominovani za mesto predsednika Evropske komisije.

Fon der Lajen, koja je ranije bila na funkciji nemačke ministarke odbrane, bila je predsednica Evropske komisije od 2019. godine, a njen mandat bi trebalo da prestane 31. oktobra.

U svetlu promenjene bezbednosne situacije u Evropi, a posle invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, predstavnici nekoliko nemačkih partija, uključujući CDU, izjasnili su se za imenovanje komesara za odbranu na nivou EU.

Izvor :
DPA, Kim