Fon der Lajen: Kosovo da prihvati ZSO, Srbija de fakto priznanje

“Pozivamo Kosovo da olakša postupak za prihvatanje ZSO, koje ostaje kao nacrt, a Srbija mora da prihvati de fakto priznanje. Dijalog Evropske unije je fokusaran na razgovore, to je način da napredujemo“, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas u Prištini na zajedničkoj konferenciji za medije sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Fon der Lajen je govoreći o napretku Kosova i Srbije ka Evropskoj uniji istakla da je to moguće samo ukoliko obe strane “normalizuju svoje odnose”.

Evopska zvaničnica osudila je događaje u Banjskoj od 24. septembra.

„Snažno okrivljujem i osuđujemo napad 24.septembra. Izražavam i najdublje saučešće porodici i prijateljima policijskog službenika. Takav napad je u potpunosti neprihvatljiv. On je u suprotnosti sa vrednostima Evopske unije i izvršioci trebada izađu pred pravdu”, rekla je Fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen govorila je i o planu rasta Evrospke unije na Zapadnom Balkanu, ističući da je Kasovo postiglo određeni napredak po tom pitanju, ali da još uvek ima dosta toga da se uradi. Takođe je govorila i o viznoj liberalizaciji, podsećajući da je Everopska unija podržala viznu liberalizaciju za Kosovo.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da „Kosovu treba ukinuti kaznene mere, jer je pokazalo posvećenost kad je u pitanju deeskalacija situacije na severu“.

„Na sastanku sam istakla značaj i neophodnost ukidanja mera koje su nametnute Kosovu. Naše institucije su proteklih meseci pokazale ne samo konkretnu posvećenost deeskalaciji situacije, već i punu posvećenost kontinuiranoj saradnji i koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima. Istovremeno, naše institucije su preduzele neophodne korake da garantuju nove i slobodne izbore ali, nažalost, adresa ovih prepreka i dalje ostaje u Beogradu“, kazala je Osmani.

Osmani je govoreći o sukobima u Banjskoj, pozvala Srbiju da izruči sve osobe umešane u ovaj kako je rekla teroristički akt i istakla da suđenje mora da bude na Kosovu.

„Teroristička paravojna grupa uključena u napad 24. septembra mora se suočiti sa pravodom na Kosovu. Nastavićemo da primenjujemo najviše standarde za pravično suđenje. Mi pozivamo Srbiju da izruči sve pojedince i funkcionere koji su učestvovali u planiranju, finansiranju i organizaciji ovog akta agresije na našu republiku“. 

Osmani je rekla je da je pročitala nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji su u Prištinu doneli  izaslanici  Evropske unije i Kvinte, ali nije želela da iznosi detlaje da li je nacrt u skladu sa Ustavom Kosova.

„Pročitala sam i analizirala, ali ću svoje ocene dati pismeno kada budemo imali potpis na ovaj dokument. Takođe, ocenu ustavnosti ovog predloga trebalo bi da da Ustavni sud“, rekla  je Osmani.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen se nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani sastala i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
Fon der Lajen u Prištinu je danas stigla iz Skoplja, u okviru četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu.

Izvor :
Medija centar Čaglavica