Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici

Dom kulture „Gračanica“, Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma „Peto pismo Hilde Dajč“ reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.

Radnja filma prikazuje sudbinu jevrejske devojke u okupiranom Beogradu, njenu požrtvovanost i hrabrost, odlučnost da pomogne svojim sunarodnicima u koncentracionom logoru po cenu sopstvenog života. Iza Hilde Dajč ostala su četiri pisma neprocenjive istoriografske vrednosti, a koja svedoče o životu i smrti u logoru na Starom Sajmištu. ’Peto pismo Hilde Dajč’ napisano je 80 godina kasnije i upućeno je svima nama – da se setimo i ne zaboravimo herioine naše prošlosti.

Projekciju filma prati predavanje „Кozara 1942“ koje će održati kustos Muzeja žrtava genocida istoričar Bojan Arbutina. Predavanje će biti posvećeno kozaračkoj epopeji iz 1942. godine kada je srpski narod doživeo jedno od svojih najvećih stradanja u svojoj dugoj istoriji. Uz istorijski osvrt na vreme, mesto i kontekst stradanja, predavač će provesti slušaoce kroz predele Bosanske krajine tokom Drugog svetskog rata, identifikovaće glavne istorijske procese, zločince i žrtve i upoznaće zainteresovane sa stradanjem srpskog naroda na prostoru Nezavisne države Hrvatske.

Izvor :
Dom kulture Gračanica, Medija centar Čaglavica