Festival „Medimus“ počinje večeras u Prizrenu

U Prizrenu večeras počinje osmi Međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus“. Kao i ranije, izuzev 2020, održaće se u atrijumu crkve Svetog Spasa i trajaće dva dana.

I ovogodišnji festival biće obogaćen različitim sadržajima.

Otvoriće ga u 20.00 časova internacionalni ansambl Duo lauta i pevačica Grejs Njukom.

Oni će publiku kroz svoj program upoznati sa italijanskom, francuskom i holandskom muzikom iz 15. i 16. veka.

Narednog dana, u nedelju, publika će imati priliku da od 19.30 časova sluša Ansambl „Parlamento“ koga čine tri umetnice.

Ovaj ansambl je 2022, a samo godinu dana od osnivanja, osvojio jesenju nagradu „Schola Cantorum Basiliensis Vier Jahreszeiten“.

U 20.30 nastupiće Ansambl „Medimus“.

„Ansambl ‘Medimus’, nastaje kao prirodni spoj umetnika srodnih muzičkih interesovanja. Ovaj ansambl je više od ansambla – on je zapravo projekat koji je osmišljen kao rudiment neke buduće letnje škole a u manastirskom prostoru“, navode organizatori.

„Medimus“ je festival srednjovekovne i renesanse muzike koji daje jedinstven spoj autentičnog, starog Prizrena i publike.

Dobitnik je nagrade „Muzika Klasika“ za 2018. godine, u kategoriji Festivala od regionalnog značaja, a na njemu su nastupala poznata muzička imena poput Divne Ljubojević, Slobodana Trkulje i Edina Karamazova.

Organizatori festivala su Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela, Dom kulture Gračanica i Fondacija Sveti Arhangeli.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije uz Telekom Srbija, Windmill Novi Sad i Kolašin prevoz Zubin Potok.

Izvor :
Kossev