Evropski savet: EK treba da predloži izmene i dopune poglavlja 35

Od Srbije se, u nacrtu zaključaka za samit Evropskog saveta, očekuju pojačani napori ka potpunom usklađivanju i restriktivnim merama prema Rusiji i Belorusiji, kao pitanje najvećeg prioriteta. EU poziva Srbiju i Kosovo da bez odlaganja i preduslova ispune sve obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i aneksa o njegovoj primeni, uključujući Asocijaciju/Zajednicu opština sa srpskom većinom, a Evropsku komisiju i visokog predstavnika da do kraja januara 2024. predlože izmene i dopune merila za poglavlje 35 iz pristupnih pregovora sa Srbijom.

To se navodi u finalnom nacrtu zaključaka za ovonedeljni samit Evropskog saveta o kojima u Briselu raspravljaju ministri za evropska pitanja. U nacrtu zaključaka, u koji je agencija Beta imala uvid, ističe se da su normalizacija odnosa i sprovođenje obaveza iz dijaloga suštinski uslovi na evropskom putu i za Srbiju i za Kosovo, koji rizikuju da propuste značajne prilike ako ne bude napretka. Savet od Beograda i Prištine očekuje da nađu održivo rešenje za situaciju u kojoj se nalazi sever Kosova, rešenje koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane.

U tekstu se ističe da nema opravdanja za nasilje i oštro se osuđuju „nasilni akti demonstranata kosovskih Srba protiv građana, trupa Kfora, organa za sprovođenje zakona i medija 29. maja 2023, kao i nasilni napad na Kosovsku policiju 24. septembra 2023. na severu Kosova”. Navodi se da Savet očekuje da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve potrebne mere za hapšenje i brzo privođenje pravdi počinilaca napada.

Ponavlja se upozorenje da će eventualni neuspeh u deeskalaciji tenzija imati posledice i da je EU spremna da proceni „dalje mere i prema Srbiji i prema Kosovu, ako bude potrebno”.

Savet ponavlja i, kako se dodaje, snažna očekivanja od Srbije da pojača napore ka potpunom usklađivanju sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama, uključujući i prema Rusiji i Belorusiji, kao pitanje najvećeg prioriteta.

Vlasti Srbije poziva da se, kako je navedeno, uzdrže od akcija i izjava protiv stavova EU o spoljnoj politici i drugim strateškim pitanjima. Savet uzima u obzir humanitarnu i drugu pomoć Ukrajini, pozdravlja unapređenu saradnju Srbije sa EU u sprečavanju zaobilaženja restriktivnih mera EU i pozdravlja kontinuirano aktivno učešće Srbije u misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU. Ponovo se naglašava potreba da Srbija u potpunosti ispuni obavezu da se uskladi sa viznom politikom EU.

Od Beograda se traži i da nastavi da se fokusira na ispunjavanje privremenih merila iz poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava. Pozdravlja se blagovremeno usvajanje pet zakona kojima se primenjuju ustavni amandmani iz 2022, ali se ističe da je potreban dalji rad i politička posvećenost da bi se sprovele reforme u osnovnim oblastima, uključujući pravosuđe. U zaključcima se ponavlja i zabrinutost stanjem u medijima i odnosom prema ratnim zločinima u Srbiji. Podvlači se potreba da Srbija pojača napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Pozdravlja se dobar nivo pripremljenosti Srbije po ekonomskim kriterijumima, navedeno je u pripremljenim zaključcima.

Izvor :
Beta, Politika