Evropski parlament ukinuo vize za nosioce srpskih pasoša sa Kosova

Stockshot of flags in front of the European Parliament in Strasbourg

Evropski parlament odobrio je viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa Kosova, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Poslanici su usvojili izveštaj koji je sačinio Matjaž Nemec, izvestilac za ukidanje viza za građane Kosova sa pasošima Kooridinacione uprave Srbije i koji je 9. aprila usvojio Odbor Evropskog parlamenta za unutrašnje poslove, pravdu i građanske slobode.

Tokom sednice, koja je počela juče, a traje do 25. aprila, evropski poslanici glasaju i o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

Odluka o ukidanju viza je doneta na osnovu predloga Evropske komisije iz novembra prošle godine. O tome je postignuta saglasnost između zemalja članica, iako se ovom potezu koji je najavljen krajem 2023. usprotivila Priština navodeći da ona ide protiv suvereniteta Kosova i da može da ugrozi integraciju, kako su rekli, Srba u kosovsko društvo.

Izvor :
Kim, RTS