Euleks: Patroliramo i dalje ispred i oko opštinskih zgrada na severu Kosova

U zgradama tri opštine na severu Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – ostala je samo Kosovska policija.

Proteklog vikenda i poslednju opštinsku zgradu u Zvečanu, napustili su pripadnici KFOR-a, stacionirani tu još od maja prošle godine.

„Situacija u opštini Zvečan se stabilizovala. Kao rezultat toga, jedinice iz bataljona operativnih rezervnih snaga misije KFOR predvođene NATO-om više neće biti prisutne u zgradi opštine“, potvrđeno je juče iz KFOR-a.

Danas, i iz EULEX-a još jednom potvrđuju da se ni njihove policijske snage ne nalaze u ovim zgradama, kako ni ranije nisu bili u njima, ali da situaciju prate.

„Misija EU za vladavinu prava na Kosovu nema nikakve statične patrole, stoga EULEX nema prisustvo stacionirano ispred ili unutar gore navedenih lokacija“, potvrdili su danas za KoSSev portal.

Situaciju prate putem mobilnih izviđačkih patrola, u koordinaciji sa KFOR-om i Kosovskom policijom:

„EULEX ostaje na oprezu i pažljivo prati sve događaje koji utiču na bezbednost Kosova, kao i na bezbednost svih zajednica na Kosovu. Naša formirana policijska jedinica prati bezbednosnu situaciju na severu Kosova putem svojih mobilnih izviđačkih patrola – uključujući bezbednosnu situaciju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću – u koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR-om“.

A trenutna bezbednosna situacija u ovim opštinama, prema procenama ove međunarodne bezbednosne misije, je sada stabilna, ali i dalje krhka.

Zbog toga poručuju da će putem patrola nastaviti da situaciju prate.

„Bezbednost žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu ostaje naš glavni prioritet“.

Izvor :
KoSSev