Euleks o „srpskoj policiji na severu“: Nismo primetili promene

Misija EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) je navela da tokom patrola na severu Kosova nije primetila „nikakvu promenu na terenu“.

Oni su tako odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da li imaju saznanja da Srbija eventualno obnavlja kancelarije svog Ministarstva unutrašnjih poslova u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

U ovim opštinama na severu živi većinsko srpsko stanovništvo, a RSE je došao do podataka jedne bezbednosne institucije na Kosovu da je srpski MUP u tom regionu od 11. maja ove godine stavio u funkciju svoje kancelarije, koje su bile aktivne do 2013. godine.

RSE nije uspeo da potvrdi ove informacije na terenu, ni u institucijama Srbije. Iste nije komentarisala Vlada Kosova, niti Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

Srbija je svoje bezbednosne strukture u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću imala do 2013. godine.

One su nakon dogovora u okviru Briselskog dijaloga, integrisane u kosovske institucije, uglavnom u Policiju Kosova.

Međutim, gotovo svi pripadnici Policije Kosova iz srpske zajednice su krajem prošle godine podneli ostavke protiveći se odluci Vlade Kosova oko preregistracije vozila.

Srbija je ovakav potez podržala i zauzvrat sa svima zaključila ugovore na osnovu kojih dobijaju zaradu. U tim ugovorima, između ostalog, piše da bi trebalo da rade u korist srpske zajednice.

Podaci do kojih je došao RSE pokazuju da bi glavna kancelarija MUP-a trebalo da bude u Zvečanu, kod Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Takođe još dve u Severnoj Mitrovici i po jedna u Zubinom Potoku i Leposaviću.

Takođe, prisustvo MUP-a Srbije planirano je i u selu Rudare kod Zvečana.

Rudare se nalazi na magistralnom putu Mitrovica – Leposavić i poznato je po barikadama koje se u tom mestu postavljaju od 2011. godine sa ciljem da se kosovske vlasti spreče u uspostavljanju vlasti na severu.