EU protiv korišćenja sredstava iz Razvojnog fonda za sever za plaćanje dugovanja za struju

Evropska unija protivi se odluci Vlade Kosova da novcem prikupljenim u Fondu za razvoj severa, koji je Briselskim sporazumom namenjen za unapređenje života Srba iz četiri opštine, otplati dug kompaniji KOSTT za struju potrošenu na severu, prenosi Koha ditore.

Kako navode iz Evropske unije, ta odluka nije u skladu sa sporazumom postignutim pre 11 godina između Kosova i Srbije.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je na poslednjoj sednici Vlade prošle godine da će dugovanja za struju biti isplaćena iz budžeta opština i sredstvima iz Razvojnog fonda za sever Kosova.

“Da bismo platili deo ovih dugova, tražili smo od četiri severne opštine da svoj budžet proglase ušteđevinom, uključujući i Poverenički razvojni fond, koji je već dodeljen ovim opštinama”, rekao je Murati.

Međutim, iz Kancelarija EU na Kosovu ističu da korišćenje ovih sredstava za plaćanje električne energije na severu nije u skladu sa briselskim sporazumom.

“Otplata dugova za električnu energiju ne ispunjava kriterijume za finansiranje projekata iz Fonda za razvoj koji su definisani Briselskim sporazumom o naplati carinskih prihoda od 17. januara 2013. godine”, saopštila je Kancelarija EU.

Podsetimo, od 1. januara na severu Kosova, odnosno u tamošnje četiri opštine sa srpskom većinom počela je da se obračunava utrošena električna energija, pa se očekuje da stanovnici ovog dela Kosova počnu sa plaćanjem struje od narednog meseca.

Izvor :
Koha, Kosovo onlajn, Kim