EU pozvala Kurtija i Vučića na sastanak u Brisel; Nadaju se pre 21. novembra

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti pozvani da dođu u Brisel na sastanak na visokom nivou kako bi se pronašlo „evropsko rešenje“ za aktuelnu situaciju.

„Nadamo se da će se taj sastanak održati veoma skoro“, rekao je Stano novinarima napominjući da je razlog za poziv na sastanak „hitnost situacije da bi se našlo evropsko rešenje“.

„Pozvali smo ih u Brisel da bismo razgovarali o načinu da se pronađe izlaz. Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo, da bismo mogli da rešimo to pitanje, pre 21. novembra, a ne posle, kao što je i rekao visoki predstavnik EU“ za spoljnu politiku Žozep Borel, izjavio je Stano.

Portparol visokog predstavnika EU ponovio je da Evropska unija nastavlja svoj posrednički rad da bi se „došlo do evropskog ponašanja koje vodi u evropsko rešenje“, kaže Stano.

Odgovarajući na pitanje novinara o spekulacijama u prištinskim medijima da postoji dogovor između Beograda i Prištine oko registarskih tablica, što je Beograd demantovao Stano je kazao da su „spekulacije kontraproduktivne“.

„EU ne komentariše napise u medijima kao ni interne procese koji se vode na radnom nivou, to su diplomatski procesi koji se odvijaju iza zatvorenih vrata“, rekao je Stano.

Izvor :
Tanjug, KIM