EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

U pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa ukazuje da su „izbori kamen temeljac demokratije“ i u tom kontekstu navodi da EU žali što Srpska lista nije iskoristila svoje demokratsko pravo da učestvuje na predstojećim lokalnim izborima.

Srpska lista je najveća partija kosovskih Srba ali odbija da učestvuje na izborima u opštinama na severu Kosova uz obrazloženje da nisu ispunjeni njihovi zahtevi za povratak u kosovske institucje – formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i uklanjanje kosovskih specijalnih jedinica sa severa.

Vanredni izbori za gradonačelnike opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok su raspisani za 23. april nakon što su gradonačelnici iz redova Srpske liste podneli ostavke novembra prošle godine zbog odluke Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Prethodno su zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) 24. marta takođe izrazile žaljenje što Srpska lista nije iskoristila „demokratsko pravo da učestvuje na izborima, te podvukli da su oni zakazani u skladu sa zakonima.

U zajedničkom saopštenju su sve strane pozvane na „uzdržanost i izbegavanje nasilja koje može poremetiti izbore“.

Lokalni izbori u opštinama na severu su već jednom odloženi decembra prošle godine na zahtev međunarodne zajednice.

Izvor :
Radio Slobodna Evropa