EU poručuje da mere protiv Kosova ostaju na snazi

Stockshot of flags in front of the European Parliament in Strasbourg

Zvaničnici Evropske unije (EU) poručuju da će restriktivne mere protiv Kosova biti ukinute kada o tome odluče države članice EU a ne kosovski političari.

“Na državama članicama je da razmotre situaciju i da onda zajedno sa evropskim institucijama odluče da li da ukinu mere ili ne. Mogu samo da potvrdim da su razgovori još uvek u toku, a mogu da podsetim i da mere još nisu ukinute”, rekao je portparol EU, Peter Stano.

Ovaj komentar briselskog portparola dolazi nakon što je premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da su ispunjeni svi zahtevi EU za ukidanje kaznenih mera prema Kosovu.

Prema Stanu, odluka o mogućem ukidanju restriktivnih mera zahteva širi koncenzus unutar EU.

“Postoje mere koje su uvedene Kosovu iz specifičnih razloga. Kada države članice to odluče, i razlozi više ne budu postojali, odlučiće o ponovnom ukidanju mera, postepeno ili u celini. Ali to nije povezano samo sa jednim incidentom ili jednim događajem”, poručio je portaprol Stano.

EU je u junu prošle godine uvela mere protiv Kosova, nakon što su kosovske vlasti ignorisale zahteve oko deeskalacije situacije u opštinama sa srpskom većinom na severu.

Kaznene mere koje je EU uvela Kosovu odnose se na privremenu suspenziju radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nepozivanje Kosova na sastanke na visokom nivou i suspenziju bilateralnih poseta.

Takođe, ukinuta su sredstva za Kosovo, koja su bila planirana Investicionim okvirom i Instrumentima pretpristupne pomoći – IPA 2024.

Više diplomatskih izvora RSE u Briselu je krajem aprila reklo da se većina država članica EU zalaže za ukidanje restriktivnih mera za Kosovo. Jedina razlika među državama članicama bila je da li da se mere ukinu odmah ili postepeno.

Izvor :
RADIO SLOBODNA EVROPA (RSE)