EU obezbedila 10 miliona evra za renoviraje kuća u cilju energetske efikasnosi

Kosovski fond za energetsku efikasnost raspisao je javni poziv za projekat „Sprovođenje mera energetske efikasnosti za individualne stambene kuće“. Za ovaj projekat planirano je 10 miliona evra investicija odobrenih od strane Evropske unije, u okviru IPA fondova.

Ministarka privrede Kosova Artane Rizvanoli izjavila je da građani od sutra mogu da apliciraju za dobijanje subvencija od 45 odsto vrednosti investicije za renoviranje svojih kuća. Ona je takođe najavila raspisivanje poziva za subvencije koje će biti namenjene efikasnim kućnim aparatima i solarnim termalnim sistemima za zagrevanje vode.

„Ova ulaganja su omogućena uz podršku Evropske komisije iz IPA fondova. Zadovoljstvo je videti kada se rad pretvara u rezultate. Nalazimo se u fazi kada pokretanjem mera krunišemo rad duži od osam meseci. Građani će imati priliku da ostvare subvenciju od 45% vrednosti investicije za renoviranje svojih domova – Izolaciju kuće, zamenu vrata i prozora kao i izolaciju krova. Ova investicija će direktno pomoći i najsiromašnijim porodicama“, rekla je Rizvanoli.

Članica Upravnog odbora Kosovskog fonda za energetsku efikasnost Nora Arifi rekla je da je 10 miliona evra opredeljeno za sprovođenje mera energetske efikasnosti za individualne stambene kuće za više od 2.000 porodica.

„Iz ovog paketa, Kosovskom fondu za energetsku efikasnost povereno je 20 miliona evra od 75 miliona evra za dve mere. Za socijalno stanovanje kao i za individualne stambene kuće širom Kosova. Ono što danas promovišemo, za individualne kuće, namenjen je budžet od 10 miliona evra, za koji se očekuje da će dobiti preko 2.000 porodica“, rekla je Arifi.

Projekat je finansiran od strane Evropske unije. Alesandro Bjankardi iz Kancelarije EU na Kosovu rekao je da će više od dva miliona porodica imati koristi od ove pomoći, dodajući da se time može uštedeti i do 30 odsto energije.

„Projekat će pomoći 2.000.000 porodica da udobnije žive u svojim domovima. Sa dobrom izolacijom i novim vratima i prozorima možete uštedeti 30% energije. EU je ostala posvećena podršci Kosovu za dobru i čistu energiju“, rekao je on.