EU ne isključuje nove mere protiv Kurtija ako ne ispoštuje zahteve

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano ne isključuje mogućnost da se Kosovo suoči i sa još nekim drugim merama osim onih koje su već donesene, ako Vlada ove zemlje ne ispoštuje međunarodne zahteve oko deeskalacije napetosti na severu Kosova.

„Postoji niz mera ili predloga za niz mera. Neki od njih su već odmah stupili na snagu. O nekima od njih se dalje raspravlja i države članice će odlučivati postepeno da li ćemo preći na sledeći korak. Spektar je relativno širok“, izjavio je Stano novinarima na redovnoj pres konferenciji.

Istakao je da se radi o „reverzibilnim i privremenim merama“ koje će biti uvedene i neke od njih se već uvode, analizirajući dešavanja na terenu.

Stano je potvrdio da su države članice EU u utorak, 13. juna podržale niz mera u vezi sa Kosovom, „finansijskih i političkih posljedica“, počevši od obustave poseta na visokom nivou i kontakata i događaja, kao i finansijske saradnje EU sa Kosovom.

Ovaj predlog mera je sačinjen nakon prošlonedeljne posete evropskog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka i američkog izaslanika sa region Gabrijela Eskobara (Gabriel Eskobar).

Tada, kako se nezvanično saznaje, premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) nije dao garancije međunarodnom sagovornicima da će ispoštovati sve zahteve.

Među predloženim merama koje je sačinio kabinet viskog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja (Josep Borrell) je obustavljanje slanja pozivnica na događaje na visokom nivou i bilateralne posete (osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu zemlje). Predlaže se i smanjenjeno prisustvo predstavnika EU na javnim događajima na kojim učestvuju i članovi Vlade Kosova, te obustava finansiranja.

Briselski portparol Peter Stano je objasnio da se ne radi o evropskim sankcijama u klasičnom smislu jer EU usvaja sankcije kao restriktivne mere na osnovu jasnog pravnog okvira koji su definisale države članice, a nakon dugog procesa diskusija u Evropskom savetu.

Prema njegovim rečima, uprkos ponovljenim pozivima EU, premijer Kosova do sada nije preduzeo odlučne korake i akciju za deeskalaciju napetosti.

Osvrćući se na Kurtijev plan od pet tačaka o snižavanju tenzija na severu, Peter Stano je ocenio da Kurti u pismu koje je od njega dobio Borelj „ne uspeva adekvatno da se pozabavi nekim ključnim elementima, a koji su osnovni uzrok nove krize“. Za te elemente, pak, kako je kazao Stano, Brisel očekuje da će se kosovske vlasti „hitno pozabaviti donošenjem odlučnih mera“.

Stano je izneo očekivanje EU da Kurti preduzme sve mere koje se odnose na deeskalaciju.

EU je 3. juna zatražila od kosovskih vlasti da postupe na način koji ne vodi daljoj eskalaciji, da odmah obustave policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova. Zatraženo je i da novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju dužnosti u drugim prostorijama mimo opštinskih zgrada te da se što pre moguće raspišu prevremeni izbori.

U nacrtu Boreljovog predloga se naglašava spremnost da se nastavi angažovanje čim Vlada Kosova preduzme korake koji se od nje očekuju u okviru Briselskog dijaloga i u skladu sa zahtevima koji su izneti u saopštenju 3. juna.

Izvor :
RSE