EU: Bekim Bljakaj dobitnik priznanja „Evropljanin godine”

Ovogodišnji dobitnik priznanja „Evropljanin godine“ je izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo, Bekim Bljakaj. Nagrađen je za značajan doprinos promociji evropskih ideja i vrednosti na Kosovu.

Priznanje mu je uručio ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, u prisustvu kosovskog predsednika skupštine, premijera, ambasadora Belgije na Kosovu, predstavnika belgijskog predsedavanja Savetom Evropske unije, kao i predstavnika diplomatske zajednice, političkih partija, civilnog društva i medija.

„Više od dve decenije, Bekim se zalaže za pravdu, ljudska prava i pomirenje. Verujući da mir ima svoje korene u prošlosti, Bekim je neumorno radio na borbi protiv jednostranih narativa prošlosti i promovisanju pravednijeg društva koje poštuje prava svakog građanina. On je pravi uzor na Kosovu i šire, kao oličenje vrednosti EU“, rekao je ambasador Sunjog na sinoćnom prijemu povodom Dana Evrope.

Zahvalio se ovogodišnjim nominovanim kandidatima koji su, kako navode iz Kancelarije EU na Kosovu, pokazali izuzetnu posvećenost u promociji evropske ideje i vrednosti na Kosovu: Bljertu Morini iz CEL Kosovo, Vesni Stajić, iz multietničkog skloništa za žrtve rodno zasnovanog nasilja, Mentoru Gaši i Slaviši Stojanović iz Prištinskog azila za pse.

Nagrada „Evropljanin godine“ dodeljuje se devetu godinu zaredom, povodom Dana Evrope, i to pojedincu ili instituciji za koju EU na Kosovu smatra da je najviše doprinela promociji evropske ideje na Kosovu tokom protekle godine.

Dok EU i države članice EU predlažu kandidate, pobednik se utvrđuje putem glasova na Fejsbuk stranici i Instagram nalogu EU na Kosovu.

Prethodni dobitnici priznanja „Evropljanin godine“ su:

2016 – Majlinda Keljmendi, olimpijska, svetska i evropska šampionka u džudou

2017 – Erzen Školjoli, umetnik i kustos

2018 – Jeton Neziraj, dramaturg i umetnički direktor Multimedijalnog centra

2019 – Kompanija KIVO, udruženo kosovsko-holandsko preduzeće

2020 – Lulj Raka, profesor mikrobiologije i kontrole infekcija, Univerzitet u Prištini

2021 – Udruženje matematičara Kosova

2022 – Fahrije Hoti, preduzetnik

2023 – Ljedion Haljitaj, pijanista.

Izvor :
Kossev