Eskobar u Prištini: SAD podržava Kosovo na putu ka evroatlanskim integracijama; Kurti i Osmani: Kosovo je konstruktivna i kreativna strana u dijalogu sa Srbijom

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom kazala da je Kosovo uvek bilo konstruktivna strana u dijalogu sa Srbijom.

“Istakla sam bitnost što bržeg početka strateškog dijaloga između naše dve zemlje. Naravno, da sam na sastanku izrazila naše angažovanje. Prema našim ciljevima Kosovo ostaje posvećeno da uradi sveda održi naše saveznike u odbrani mira i demokratije. To se odrazilo potpuno i na kordinaciju što e tiče naše spoljlne politike obuhvatujući sankcije protiv Rusije, podršku Ukrajini kao i našu posvećenost da štitimo i promovišemo naše zajedničke vrednosti. Istakli smo i potrebu da idemo napred u procesu dijaloga. Mi smo potvrdili da Kosovo jeste i uvek je bilo konstruktivna strana u ovom procesu i spremno je da još više poveća angažovanje i spremnost kako bi se ovaj proces dijaloga intenzivirao”, rekla je Vjosa Osmani.

Osmani je navela da je  Srbija ta koja ne poštuje potpisane sporazume.

“Izrazila sam našu zabrinutost i nezadovoljstvo zbog nesprovođenja sporazuma koje je Srbija potpisala, posebno što se tiče toga da se razreše ilegalne strukture na severu Kosova koje zastrašuju srpski narod na severu Kosova, ne samo što je Srbija odbila tako nešto već nastavlja da ih podržava i finansijski i politički“, istakla je Osmani.

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ponovio je podršku SAD  evroatlantskim integracijama i dijalogu sa Srbijom.

 “Želeo bih da izrazim konstantnu podršku Amerike za evroatlanske težnje Kosova i za solidarnost u krizna vremena za Kosovo i načinu da produbimo partnerstvo. Veoma sam ponosan što je Kosovo doprinelo našoj zajedničkoj agendi. Događaji ove nedelje na Kosovu su bitan indikator kako Kosovo pozitivno doprinosi zajedničkoj agendi demokratije i slobode”, rekao je Gabrijel Eskobar.

Eskobar se danas sastao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

“Diskutovali smo u vezi odnosa sa Srbijom i regionalnim implikacijama i dijalogu i značaju za nastavak američke podrške za bezbednost i suverenitet. Veoma je značajno da se uvrstite u red evropske vrednosti u ovoj krizi u evropskom kontinentu. Želeo sam da istaknem ponovo da SAD podržava Kosovo na svim svojim aspiracijama, evroatlanskim i videćemo mogućnost da budemo u partnerstvu sa Republikom Kosovo da se omogući nešto tako”, naveo je Eskobar.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je na sastanku bilo reči o bilateralnim odnosima, partnerstvu, napretku, suočavanju sa energetskom krizom, kao i o dijalogu sa Srbijom.

“Republika Kosovo je konstruktivna i kreativna strana u procesu dijaloga, spremni smo i posvećeni postizanju pravno obavezujućeg konačnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa sa obostranim priznavanjem u centru“, rekao je Kurti.

Izvor :
Medija centar Čaglavica