Eskobar u Prištini: Očekujem pozitivan ishod sastanka u Ohridu

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar rekao je danas u Prištini  nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani da od sutrašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina  Kurtija u Ohridu očekuje pozitivne rezultate i da se nada dobrim vestima, dodajući da SAD podržavaju svaku priliku koja vodi region ka evroatlantskim integracijama.

„Pozdravljam veoma produktivne sastanke u Ohridu zajedno sa predsednikom Srbije i premijerom Kosova. Nameravamo da u potpunosti podržimo svaki ishod koji približava mir regionu i intenzivira mogućnosti da Kosovo, Srbija i ostatak regiona postanu punopravni članovi evroatlantske zajednice“, rekao je Eskobar.

Eskobar je istakao da je evropski predlog izuzetna prilika za mir “dveju država ali i čitav region”.

„Kao najveći podržavalac Kosova u svetu, nameravamo da ovo funkcioniše za Kosovo, ali ne samo za Kosovo, već za ceo region, da otključamo neke od resursa koje Balkan obezbeđuje za sebe i za celu Evropu. Pozdravljam pozitivan rezultat u Ohridu, veoma sam optimista u pogledu mogućnosti za mirno rešenje Kosova i Srbije. Nadam se da ćemo posle subote imati dobre vesti“, zaključio je Eskobar.

I predsednica Kosova Vjosa Osmani je govoreći o sutrašnjem sastanku Vučića i Kurtija u Ohridu rekla da očekuje pozitivne, konkretne i opipljive rezultate. Dodala je i da Kosovo ostaje posvećeno dijalogu uz konstruktivan pristup kao što je, kako je navela, to i činilo tokom procesa dijaloga.

„Snažno verujemo da pravičan, održiv i sveobuhvatan sporazum u kojem nas tretiraju kao dve jednake države jedini način da se obezbedi dugoročni mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Kosovo ide u Ohrid sa ovim mišljenjem  i sa nadom u pozitivan rezultat. Svaka tendencija Srbije da ometa ovaj rezultat uslovljavanjem  može u potpunosti da ošteti proces dijaloga. Moja očekivanja kao predsednice Republike Kosovo je da će sporazum doneti konkretne i opipljive rezultate za Kosovo, shodno tome obezbediće integraciju Kosova u evroatlanske i druge strukture, sveobuhvatnu integraciju srpske zajednice u institucije Republike Kosova što će rezultirati efektivnim rasturanjem svih ilegalnih struktura, obuhvata i bitan način međunarodnog prava i koji će voditi ka putu ka međusobnom priznanju“, navela je Vjosa Osmani.

Prema njenim rečima pozitivan proces dijaloga Beograda i Prišine bez sumnje će doprineti dugoročnom miru i bezbednosti u regionu.

 „Važno je ponoviti da ustavni poredak, teritorijalni integritet i suverenitet zemlje kao i unutrašnja funkcionalnost Kosova biti sačuana po svaku celu u svakom pregovaračkom procesu. U vezi s tim želim da se zahvalim međunarodnim partnerima posebno Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji na njihovom kontinuiranom angažovanju na ovom ocesu a posebno na kontinuiranoj javnoj potvrdi SAD-a da će ustavni poredak, teritorijalni integritet i funkcionalnost države Kosova biti poštovani i zaštićeni u svakom trenutku. Od suštinskog je značaja da svaki dogovor u dijalogu bude podržan od strane naroda Kosova i njegovih demokratski izabranih predstavnika”, navela je Vjosa Osmani.

Nakon sastanka sa Vjosom Osmani, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan sastao se predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom, a nakon toga sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.