Eskobar: Sporazumi koje su Srbija i Kosovo postigli su zakonska obaveza

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da su sporazumi koje su Srbija i Kosovo postigli zakonska obaveza za obe strane i da njihovo potpisivanje ili ne, ne utiče na obavezu koju imaju da ih sprovode.

Na poslednjem sastanku sa evropskim liderima u Briselu, premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je spreman da prihvati i potpiše nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja da neće prihvatiti ništa što implicira de fakto priznanje Kosova.

Upitan kako dalje nakon ovih stavova, Eskobar je za Glas Amerike rekao da ove dve izjave ne odražavaju realnost jer su ti sporazumi pravno obavezujući, što su, kako je rekao, oba lidera prihvatila.

Takođe, rekao je da su se oba lidera obavezala pred Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama i da strane imaju konkretne obaveze koje treba da preuzmu na putu normalizacije, Asocijacija za Kosovo i za Srbiju priznavanje kosovskih carinskih dokumenata, registarskih tablica, ličnih karata i slično.

Američki zvaničnik je rekao da SAD u potpunosti podržavaju dijalog i da je ono što je ostalo vezano samo za to kada i kako će obe strane sprovesti svoje obaveze.

„Ne donosimo odluke u ime Vlade Srbije“

Upitan o ostavci šefa BIA Aleksandra Vulina, Eskobar je rekao da je Vulin već duže vreme krajnje destabilizujuća ličnost u regionu, na čemu su bile zasnovane sankcije SAD.

Povodom komentara Aleksandra Vulina da je podneo ostavku jer su Vašington i Brisel tražili tako nešto kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji, Eskobar je rekao da „mi (SAD) ne donosimo odluke u ime Vlade Srbije“.

Vučić: Bilo je pritisaka

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da razume reakciju Aleksandra Vulina i pismo uz ostavku na mesto šefa BIA u kom je predsednik Pokreta socijalista naveo da „SAD i EU traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji“.

Vučić je na televiziji Pink rekao da je u Vulinovom pismu rečena istina da su postojali pritisci od kako je imenovan na funkciju šefa BIA.

„To je tačno, od prvog dana je bilo pritisaka i bilo je nedvosmisleno, on odlično zna kako se to kreće i kakve su posledice bile ili kakve bi mogle da budu“, rekao je on.

Vučić je zahvalio je Vulinu na doprinosu koji dao na očuvanju bezbednosti i samostalnosti Srbije što je jedan od postulata politike koju vodi i dodao da svakako nije „otišla Vulinova glava“ i da će saradnja sa njim biti nastavljena.

Izvor :
Beta, Kim