Eskobar: SAD će priznati rezultate izbora na KiM bez obzira na bojkot Srba

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da će SAD priznati rezultate izbora u četiri opštine na severu KiM, iako ih Srbi budu bojkotovali, i pozvao Srbe da se vrate u prištinske institucije.

Eskobar je za Tanjug, na pitanje da li će lokalni izbori na severu KiM biti legitimni ako ih Srbi budu bojkotovali, rekao da to što neke političke partije bojkotuju izbore, ne određuje rezultate izbora, i poručio da će SAD priznati rezultate izbora u svakom slučaju.

„Apelovao sam na Srbe da učestvuju u izborima. Razumemo mnoge stvari koje oni nalaze kao probleme, ali svakako treba da učestvuju. Ako oni ne bi učestvovali, to ne znači da mi ne podržavamo izbore. Vlada Kosova ima ustavnu obavezu. Biće izbora i mi ćemo priznati rezultate i nadamo se da će se Srbi u nekom trenutku vratiti“, rekao je Eskobar.

SAD očekuju da Beograd i Priština ponude vremenski okvir za punu implementaciju Ohridskog sporazuma i inicijalne predloge za formiranje Zajednice srpskih opština, poručio je specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i ocenio da je krajnje vreme da se formira ZSO.

Izvor :
Tanjug, N1